HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Franse notarissen maken fouten

De beroepsgroep is zeer gesloten en het is niet de cultuur om fouten toe te geven.

“Franse notarissen maken geen fouten.” Aldus de juichende kop boven een artikel van een voormalig compagnon van mij. Helaas, dat is niet waar. Ook op Franse notariskantoren worden fouten gemaakt. Niets menselijks is deze beroepsgroep vreemd. Maar in Frankrijk worden deze erreurs meestal niet zomaar gerectificeerd.

 
Deel 1  Einde aan fiscale vertegenwoordiging in Frankrijk
Deel 2  SCI: een vloek of een zegen?
Deel 3 Omzetting SCI naar copropriété
Deel 4 Beslag gelegd op een Franse woning
Deel 5 Kennis van Franse wetgeving vereist
Deel 6 Geld onder tafel schuiven
Deel 7 Het nut van een uitsluitingsclausule
Deel 8 Onverwachts overlijden
Deel 9 Verdeling Franse woning na scheiding 
Deel 10 Subsitutiebepaling in Franse koopakte
Deel 11 Franse notarissen maken fouten
Helaas is dit ook de ervaring van twee cliënten van mij. Dit echtpaar was verwikkeld in een echtscheidingsprocedure. Op het moment dat de vrouw een nieuwe woning in Frankrijk aankocht, was deze procedure nog niet afgewikkeld. De notaris had hen erop moeten wijzen dat het zinvol zou zijn de echtscheiding af te wachten. In plaats daarvan stond hij erop dat zowel de man als de vrouw de koopakte tekenden, met alle gevolgen van dien.

Nadat ook de akte van levering was getekend, meldden zij zich bij mij. Je zou zeggen, een kwestie van rectificeren. Een gezamenlijk eigendom van een huis in Frankrijk hadden partijen immers niet beoogd. De visie van de notaris omtrent de gang van zaken week echter 180 graden af van die van cliënten. Volgens hem had hij hen nog zo op het hart gedrukt vooral niet te tekenen.

In een dergelijke situatie kan men zich wenden tot

Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 22-03-2016

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten