HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Nalatenschap van bezittingen buitenland

Er zijn veel misverstanden over wat er met bezittingen gebeurd als iemand komt te overlijden. Het is niet altijd noodzakelijk om een testament op te stellen

Er zijn veel misverstanden over wat er met bezittingen gebeurt als iemand komt te overlijden. Het is niet altijd noodzakelijk om een testament op te stellen. Maar zeker voor Belgen en Nederlanders met bezittingen in het buitenland en voor Belgen of Nederlanders die in het buitenland wonen en ook bezittingen in België of Nederland hebben, is het raadzaam om zich met betrekking tot de vererving van de nalatenschap goed te laten adviseren.

Kosten besparen
Natuurlijk kunt u zich tijd en kosten besparen, maar of u daar na uw overlijden uw dierbaren mee helpt, is de grote vraag. Niet zelden ontstaan conflicten binnen families als bezittingen verdeeld moeten worden. Het wordt nog pijnlijker als niet duidelijk is wat u in de loop der jaren aan vermogen hebt opgebouwd in binnen- en buitenland.

Erfrecht
Het erfrecht komt aan de orde bij uw overlijden. Degene die is overleden wordt de erflater genoemd. Alle bezittingen en schulden die de erflater heeft (de nalatenschap), gaan over op zijn of haar erfgenamen. U kunt zelf in een testament afwijken van het wettelijk erfrecht. Wanneer u geen testament heeft gemaakt, wijst de wet uw erfgenamen aan. De wet verdeelt in het laatste geval de mogelijke erfgenamen in vier groepen. Erfgenamen volgens de wet zijn altijd bloedverwanten. Ook de echtgenoot en de geregistreerd partner zijn erfgenamen volgens de wet, hoewel zij geen bloedverwanten zijn.

Pas als in één groep geen erfgenaam aanwezig is, komen personen uit de daaropvolgende groep als erfgenaam in aanmerking. Niet-bloedverwanten, zoals zwagers, schoonzusters, schoonouders, schoonzoons of schoondochters kunnen nooit erfgenaam volgens de wet zijn.

Nota bene
Partners die samenwonen, ook al hebben zij een notariële samenlevingsovereenkomst, zijn geen geregistreerd partners zoals hiervoor bedoeld en zijn dus niet elkaars erfgenamen volgens de wet. Zij moeten een testament maken om elkaar tot erfgenaam te benoemen.

Ieder land heeft zijn eigen regels van erfrecht. Vaak verschillen deze van de Belgische en Nederlandse regels. In andere landen heeft de langstlevende echtgeno(o)t(e) soms een legitieme portie. Er zijn ook landen waarvan het erfrecht geen legitieme portie kent, zelfs niet voor de kinderen. Volgens het recht van zo'n land is iedereen vrij te bepalen wie zijn erfgenaam is. In alle landen bestaan er wettelijke bepalingen voor het geval er geen testament is gemaakt. Die wettelijke bepalingen wijken meestal af van de Belgische of Nederlandse wettelijke bepalingen over het erfrecht. In (vrijwel) alle landen is het mogelijk om van die wettelijke bepalingen af te wijken door het maken van een testament.

Goed geregeld
Het advies van Mondi is helder. Zorg dat u uw nalatenschap goed geregeld hebt, zeker met betrekking tot roerende en onroerende goederen in het buitenland. U kunt hiervoor terecht bij de notaris of een advocaat die is gespecialiseerd in het recht van een specifiek land. Vaar niet blind op goedbedoelde tips van familie, kennissen of vrienden. Neem het zekere voor het onzekere en leg uw nalatenschap vast in een testament.

 

Speciaal voor de leden van Mondi heeft de redactie een checklist gemaakt van aandachtspunten.

Bijvoorbeeld hoe u kunt uitzoeken na het overlijden of er een testament is. Er is ook een checklist die laat zien wat u moet doen na de uitvaart. Sommige dingen moeten meteen geregeld worden, andere kunnen even wachten. Ook laat Mondi deskundigen aan het woord. We publiceren de reacties in de vorm van een serie zodat we vele landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Turkije de revue kunnen laten passeren. Als lid en via de nieuwsbrief blijft u vervolgens op de hoogte. 

Geraadpleegde bronnen: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB ), Metis Notarissen, Monuta, Veldhuizen Beens Van de Castel notarissen

Publicaties
Nederlands of Duits testament
Erven in Oostenrijk
Spaans erfrecht: Let op de belangen van uw echtgenoot
Laatste wil over uw Turkse onroerend goed
Erfrecht in Frankrijk (1)
Erfrecht in Frankrijk (2)
Huis in Zwitserland geërfd?



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 06-09-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten