HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Nederlands of Duits testament

Dan rijst allereerst de vraag welk erfrecht van toepassing is, met name als het gaat om de verdeling van het perceel onder zijn erfgenamen.

Ieder land heeft zijn eigen regels van erfrecht. Naar Duits recht is het recht van de nationaliteit van toepassing. Ook naar Nederlands recht geldt in principe het recht van de nationaliteit. Toch wordt uiteindelijk de erfopvolging volgens het recht van het land bepaald, waarin de erflater op het tijdstip van overlijden sinds meer dan vijf jaar zijn gewone verblijfplaats had.

Stel de heer Max Mulder (*) woont sinds meer dan vijf jaar in Duitsland, heeft een kavel met daarop een eigen huis en komt te overlijden. Dan rijst allereerst de vraag welk erfrecht van toepassing is, met name als het gaat om de verdeling van het perceel onder zijn erfgenamen.

Wettelijk erfdeel
In Duitsland verandert de hoogte van het wettelijk erfdeel (Pflichtteil) van familieleden, wanneer de overledene gehuwd is geweest en de echtgenote nog leeft. Was Max Mulder gehuwd en had hij een kind, dan kan volgens Duits recht mevrouw Mulder, afhankelijk van de huwelijkse voorwaarden van de echtgenoten, aanspraak maken op de helft van het onroerend goed en het kind op de andere helft. Dit is natuurlijk niet bepaald voordelig voor de weduwe, aangezien zij in geval van onenigheid het huis zou moeten verkopen respectievelijk haar kind schadeloos zou moeten stellen.

Duits testament
Tegen deze achtergrond is het voor Nederlanders die in deze situatie terechtkomen raadzamer een Duits testament op te maken. Volgens het zogenaamde Berliner Testament krijgt de langstlevende automatisch alle bezittingen van de overledene en kunnen kinderen niet meteen hun erfdeel opeisen. Gaan zij hiermee niet akkoord, dan hebben ze nog altijd de mogelijkheid, hun legitieme portie (Pflichtteil) te claimen, in dit geval een vierde van de nalatenschap.

Nederlands testament

Onder bepaalde omstandigheden is het niettemin verstandig, om Nederlands recht van toepassing te verklaren en een testament op te maken. Vaak bevindt zich de persoonlijke wilsbeschikking (testament) of een bewijs van erfgenaamschap echter in Nederland. En dit Nederlandse bewijs van erfgenaamschap wordt in Duitsland niet erkend. Om bijvoorbeeld het voornoemde perceel bij het Grundbuchamt (kadaster) op naam van de erfgenamen te kunnen overschrijven of bij de bank lopende- en spaarrekeningen op te zeggen en het vermogen te verkrijgen, heeft men een Duits bewijs van erfgenaamschap nodig.

In dit geval dient men bij de Duitse autoriteiten een zogenaamde Fremdrechtserbschein aan te vragen. Dit is een samenstelling van Duitse en Nederlandse voorschriften met betrekking tot het bewijs van erfgenaamschap. Als men aanvraag en vertaling hiervan liever vermijdt bestaat, zoals vermeld, de mogelijkheid een Duits testament op te maken.

(*) Naam is fictief.

Bron: Mr. Alexander Crämer advocaat bij STRICK – Rechtsanwälte.Wirtschaftsprüfer.Steuerberater.
Goed geregeld
Het advies van Mondi is helder. Zorg dat u uw nalatenschap goed geregeld hebt, zeker met betrekking tot roerende en onroerende goederen in het buitenland. U kunt hiervoor terecht bij de notaris of een advocaat die is gespecialiseerd in het recht van een specifiek land. Vaar niet blind op goedbedoelde tips van familie, kennissen of vrienden. Neem het zekere voor het onzekere en leg uw nalatenschap vast in een testament.

Speciaal voor de leden van Mondi
heeft de redactie een checklist gemaakt van aandachtspunten.

Bijvoorbeeld hoe u kunt uitzoeken na het overlijden of er een testament is. Er is ook een checklist die laat zien wat u moet doen na de uitvaart. Sommige dingen moeten meteen geregeld worden, andere kunnen even wachten. Ook laat Mondi deskundigen aan het woord. We publiceren de reacties in de vorm van een serie zodat we vele landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Turkije de revue kunnen laten passeren. Raadpleeg hiervoor het artikel Nalatenschap van bezittingen buitenland.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 21-11-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten