Volg Mondi:
Home > Nieuwsoverzicht > Bouwstop op tweede woningen in Zwitserland
Onze nieuwsbrief

Bouwstop op tweede woningen in Zwitserland


Auteur Eva Hofkes

Op 11 maart 2012 hebben de Zwitserse stemgerechtigden met een zeer krappe meerderheid van 50,6 procent, "ja" gestemd op het Zweitwohnungsinitiative ‘Schluss mit dem uferlosen Bau von Zweitwohnungen’ van Franz Weber en zijn dochter Vera. Daaraan ten grondslag liggen enerzijds het groeiende onbehagen bij velen, zowel in de stedelijke als in de ‘betroffen’ gebieden, over het al maar doorgaan van het bebouwen van de mooiste delen van Zwitserland met als gevolg dorpen vol met tweede woningen die slechts enkele weken per jaar worden gebruikt en anderzijds een uiterst passieve houding van het UVEK, het ministerie van ruimtelijke ordening.

Velen erkennen dat een wettelijke regeling nodig is: een procentueel aantal van 60 en zelfs 70 of meer aan tweede woningen met zogeheten ‘kalte Betten’, dus bedden die weinig worden gebruikt, is in de toeristische gebieden geen uitzondering. Spookdorpen waren en zijn het gevolg. Een dergelijk initiatief dat door de meerderheid van de stemgerechtigden is goedgekeurd, leidt tot een verankering in de Grondwet per de datum van het initiatief, dus per 11 maart 2012.

Na de afstemming overheerst het gevoel dat het zo niet kan. De rechtszekerheid wordt, bij een ongewijzigde uitvoering, in ernstige mate geschonden. Het begrip ‘Zweitwohnung’ wordt nu anders en veel ruimer gedefinieerd dan in de voorfase, zodat vrijwel iedere woning die niet door een ingezetene wordt bewoond, een Zweitwohnung is en daarom verboden zou zijn. Bovendien is er nu sprake van een bouwstop met onmiddellijke ingang, terwijl in de voorfase werd gesproken over een overgangstermijn en over ‘redelijke’ oplossingen.

Wat geldt nu?
Op dit moment, medio maart 2012, gelden de zogeheten Leitlinien van het UVEK. Volgens deze Leitlinien geldt een verbod voor gemeenten om bouwvergunningen af te geven waarvan de aanvraag na 11 maart 2012 is ingediend. Het verbaast niet dat de kantons die het meeste door het Zweitwohnungsinitiative zijn getroffen, dit zo niet willen accepteren. De discussie gaat voort. Voor huidige en toekomstige eigenaren, evenals voor hen die bouwgrond bezitten en daarop een vakantiehuis wilden bouwen, is er veel onzekerheid.

Advies
Waar dit mogelijk is zonder al te grote investeringen te moeten doen, vervolgt u het oorspronkelijke plan en houdt daarbij de ontwikkelingen sterk in de gaten. Voor het zetten van definitieve stappen is het nog te vroeg; daarvoor moeten alle punten die nu onzeker zijn, duidelijk zijn geworden.  
Dit artikel is tot stand gekomen is samenwerking met mr. Eva Hofkes, verbonden aan Huisinzwitserland.eu.

Update
Zweitwohnungsinitiative Zwitserland een maand later 

Landendossier  
Landendossier Zwitserland Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Zwitserland
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.Datum: 20-03-2012

Ellen Smulders
Redacteur


Terug naar overzicht

Reageren

Dhr. Rob Smulders | directeur Mondi 11-04-2012
Zie ook de update van mevrouw Hofkes, de auteur van het artikel: http://www.mondi.nl/zweitwohnungsinitiative_zwitserland_een_maand_later/r/18__958.php
Dhr. Rob Smulders | directeur Mondi 23-03-2012
Allereerst bedankt voor uw uitvoerige reactie. Deze zullen wij zeker onder de aandacht brengen bij mevrouw Hofkes.†

Bij een referendum stemt men in principe voor of tegen. Maar voordat mensen hun stem uit kunnen brengen zal men zich goed moeten verdiepen waar men over stemt met voor- en tegenargumenten. Dat een artikel zelden volledig voorzien is van alle informatie, is correct. Dan zou ieder artikel een boekwerk worden en wordt de drempel te groot om de informatie te lezen.†

Zeker via internet mag de lengte van een artikel niet te lang zijn. Als leden van Mondi n.a.v. een artikel vragen hebben, kunnen deze vraag stellen via de "vraag- en antwoordmodule". En uiteindelijk bestaat Mondi wel dankzij de contributies van leden.
Dhr. S. Jeupie 22-03-2012
Ter verduidelijking:
Wat voor een impact heeft deze wet op de toeristische gebieden? Hoeveel banen zullen er waarschijnlijk verloren gaan? Het betreft immers natuurlijk lang niet alleen de directe bouwsector (de constructeur zelf, de houtbewerker, de betonstorter, de schilder, de architect, de tuinman, de wegenbouwer, de leveranciers voor al deze vaklui, etc.) maar ook indirecte banen (de bank, de notaris, de makelaar, de horeca en de verhuurders, etc). Om nog maar te zwijgen over alle belastingen die een tweede woning met zich meebrengt.

Waarom wordt er gezwegen over de regelgeving die onbeheerste bouw zou moeten tegengaan? Ik zie geen woord over een bestemmingsplan.

En waar zijn die adviezen waar u het over hebt? Er wordt niet duidelijk gemaakt waarover nog onduidelijkheid bestaat. Hoe zit het met mensen die een tweede woningen bezitten in een spookdorp en deze graag willen verkopen? Mogen zij dat percentage van 70% wel in stand houden of moeten ze het verkopen aan iemand die het gaat gebruiken als primaire residentie?
Zoja, gaan de prijzen dan stijgen of dalen? Immers zijn hun huizen de enigen die nog beschikbaar zijn in die spookdorpen. En wat voor een effect zal dat hebben op de rest van Zwitserland als het onroerend goed devalueert?
Hoe zit het met mensen die domicilie in de spookdorpen hebben en graag willen verhuizen naar maar hun huis willen aanhouden als tweede huis? Mag dat? Mag dat niet?

Kortom, een tekort aan heel veel informatie. Zeker voor de leden van Mondi die zich interesseren in een belegging in Zwitserland. Voor iemand die zich op voorhand niet in deze zaken heeft verdiept geeft dit nieuwsbericht eigenlijk helemaal geen beeld van de situatie. En voor diegenen die zich op voorhand wel hebben verdiept geeft dit bericht alleen een slechte en gekleurde samenvatting. Mondi profileert zichzelf als een onafhankelijke belangenorganisatie die haar leden voorziet van preventieve informatie om succesvol te beleggen. Dit bericht slaat de plank dan wel een beetje mis denk ik zo.
Dhr. S. Jeupie 22-03-2012

Het lijkt mij vrij duidelijk wat er gekleurd is aan het nieuwsbericht van deze `deskundige` op dit vlak (deskundigheid in wat precies trouwens?). Zij geeft immers alleen de (of beter gezegd: haar) mening weer ten gunste van het referendum. Enkele voorbeelden:

"...zowel in de stedelijke als in de Ďbetroffení gebieden...": Het referendum is nationaal en betreft dus heel Zwitserland. Ieder kanton, elke gemeente. Kortom, stedelijk of niet stedelijk; het referendum is erop van toepassing. Uiteraard snap ik dat mevrouw Hofkes hier doelt op de toeristische gemeenten met meer dan 20% aan secundaire residenties, doch, de eigenaren van deze residenties wonen vaak ergens anders (in de volgens mevrouw Hofkes niet betroffen gebieden) en de getroffen bouwsector is natuurlijk in iedere zin van het woord grens overschrijdend.

"...Het bebouwen van de mooiste delen van Zwitserland...": Het woord `mooi` is per definitie een subjectief begrip en derhalve gekleurd. Tevens vraag ik mij dan af waar deze `mooiste delen` liggen en of de andere delen van Zwitserland dan niet mooi zijn? En wordt er in de `niet mooie` delen van Zwitserland dan niet gebouwd? Pure onzin natuurlijk.

"...Velen erkennen dat een wettelijke regeling nodig is...": waar baseert zij zich op? Wie zijn deze `velen`? Zijn dat die 49,4% van de stemmen? Waarschijnlijk niet.....ik neem voor het gemak maar even aan dat zij refereert aan de initiatiefnemers van het referendum en hun volgelingen. Dat er vrijwel evenveel mensen het tegenovergestelde denken wordt gemakshalve niet genoemd. Ze had immers ook kunnen schrijven: ondanks dat velen een wettelijke regeling niet nodig achten.....

"...Spookdorpen waren en zijn het gevolg...": Daar zullen er vast enkelen van zijn, maar lang niet allemaal. Tevens zou je je af kunnen vragen hoe deze spookdorpen eruit hadden gezien zonder tweede woningen? Of nog specifieker, hoe hadden deze spookdorpen eruit gezien in de toeristische seizoenen zonder tweede woningen? Waarschijnlijk geen bruisende metropool gok ik en ook de werkgelegenheid zou zomaar ineens iets lager kunnen hebben gelegen...

Afgezien van de bovenstaande voorbeeldjes vind ik het meest irritante aan het bericht dat er niet wordt gerept over de redenatie achter de mensen die tegen het referendum hebben gestemd. Het bericht doet voorkomen alsof de `tegenstanders` vůůr het lelijk maken van de mooiste delen van Zwitserland zijn. Dat zij niet erkennen dat er regelingen nodig zijn. Dat deze mensen spookdorpen ambiŽren. Dat is natuurlijk pure onzin en ik verwacht dan ook van een nieuwsbericht op Mondi dat het nieuwsbericht niet alleen maar halve waarheden weergeeft maar, zoals u zelf al zegt, de feiten (lees: alle feiten) weergeeft waarop de lezer zelf kan beslissen wat hij of zij ermee doet.

Ter verduidelijking:
Wat voor een impact heeft deze wet op de toeristische gebieden? Hoeveel banen zullen er waarschij
Dhr. Rob Smulders | directeur Mondi 22-03-2012
Mevrouw Hofkes geeft als deskundige de feiten weer en voorziet onze leden en bezoekers van deze website van advies. Dit advies kan men ter harte nemen of naast zich neer leggen.

Het ontgaat ons wat aan het artikel gekleurd is. Alle artikelen worden geschreven onder aupiciŽn van de redactie van Mondi. Mochten wij als belangenorganisatie iets over het hoofd zien, dan stellen we het wel bijzonder op prijs dat we hierop worden geattendeerd.
Dhr. S. J 22-03-2012
Voor een bericht onder het kopje `nieuws` vind ik dit een uitermate gekleurd `nieuwsbericht`. Er wordt hier geschreven alsof het eigenlijk van de zotte is om `nee` te stemmen op dit referendum. Kijkend naar de feiten zie ik dat er 49,6% van de bevolking tegen dit referendum heeft gestemd. Is de halve bevolking van Zwitserland van de zotte? Het zou derhalve wenselijk zijn om ook die kant van de zaak belichten, mevrouw Hofkes, en niet louter uw eigen mening.
 

Bericht
Bent u al lid van Mondi of heeft u zich kosteloos geregistreerd: Ja     Nee
Typ deze code over in het hokje hieronder!
Code:
 
Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen: objectief, informatief en betrouwbaar.
Naam:
E-mail:

Publieke beoordeling

Hoe wordt uw makelaar / projectontwikkelaar beoordeeld? Geef ook uw mening!
naar de beoordeling lijst Stem nu