HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Hoge commissie voor verkoopbemiddeling

Het is Mondi een doorn in het oog dat er nog steeds exorbitante commissies gevraagd worden bij de verkoopbemiddeling van vastgoed in het buitenland. Tot zelfs 30 procent commissie bij aankoop van grond. Geen wonder dat de internationale vastgoedmarkt overspoeld is met gelukszoekers en profiteurs. Er zijn ontelbare makelaars die uitsluitend nieuwbouwwoningen verkopen. Motivatie: een nog te bouwen woning heeft nog geen gebreken.

Reden volgens Mondi: met relatief weinig inspanning kan een makelaar veel verdienen dankzij de hoge commissie, in verhouding tot de verkoop van een bestaande woning. een niet gering aantal situaties verneem je nauwelijks nog iets van de bemiddelaar, want die hoeft alleen nog maar zijn hand op te houden bij de projectontwikkelaar. Het klinkt oneerbieding, maar een makelaar die uitsluitend nieuwbouwwoningen verkoopt, is eerder een leadgenerator voor de projectontwikkelaar, dan dat enigszins stil wordt gestaan bij de behoeften van de aspirant-koper.
 
Praktijkvoorbeelden
Als voorbeeld zegt een juridisch eigenaar tegen een makelaar: 
 

“Met 250.000 euro ben ik tevreden. Wat je er meer voor kunt krijgen, is jouw verdienste.”

 
In de meeste Europese landen is dit juridisch helemaal niet toegestaan, blijkt uit jurisprudentie. De makelaar in kwestie kan niet eens motiveren wat een marktconforme prijs is. Tja, een vingertje in de lucht maakt het dan wel heel gemakkelijk. Dit soort ‘makelaars’ dienen zowel kopers als verkopers links te laten liggen. Als een makelaar geen kennis van zaken heeft, weinig tot geen ervaring en geen aantoonbare goede reputatie heeft opgebouwd en zelfs de taal niet spreekt, dan laat de aspirant-koper of verkopende partij wel heel veel aan het toeval over. Dit is, om de woorden van minister-president Rutte te gebruiken, niet normaal!
 
In Turkije zijn de afgelopen 13 jaar veel woningen verkocht aan buitenlanders met in 2005 de piek voor Nederlanders. In dat jaar was Turkije het populairste land voor een tweede woning. Ruim 95 procent werd off-plan verkocht. De villa’s en appartementen moesten op dat moment nog gebouwd worden. Nu willen vooral veel Nederlanders hun woning in Turkije weer verkopen, maar hoe kom je aan een betrouwbare makelaar, die ook een bestaande woning kan en wil verkopen? Sommige makelaars voelen dat feilloos aan en vragen zonder pardon tot 12 procent commissie voor de verkoopbegeleiding. Uiteraard wel op no-cure-no-pay basis. Ter informatie: Een makelaarskantoor verderop in de straat vraagt voor de verkoopbemiddeling 3 procent commissie.
 
In Torrevieja aan de Spaanse Costa Blanca vraagt een makelaarskantoor negen procent commissie voor exclusieve verkoopbemiddeling van een drie jaar jonge villa en acht procent als er geen sprake is van exclusiviteit. Dit terwijl de Spaanse makelaarsorganisaties GIPE en API haar aangesloten makelaars vijf procent aanbevelen, ook al delen zij de commissie met (buitenlandse) agenten. Zelfs drie procent commissie is in onder andere deze regio niet ongebruikelijk. Maar de commissieafspraak op zich zegt nog helemaal niets over de dienstverlening. Als juridisch eigenaar hebt u nauwelijks tot niets aan een passieve makelaar, die hoopt op een toevalstreffer om zonder aantoonbare inspanning met aspirant-kopers in contact probeert te komen.
 
Toegevoegde waarde makelaar
De internationale vastgoedmarkt is helaas nog steeds niet echt transparant. Zelf zoeken naar een speld in een hooiberg is niet de oplossing. Zowel bij aan- als verkoop van een (tweede) woning dient een makelaar zijn honorarium waard te zijn. Daar gaat, zeker bij de aankoop van een woning in het buitenland, veel meer tijd en geld in zitten dan mening aspirant-koper beseft. 
Mondi heeft enkele jaren gelden een artikel gepubliceerd over De toegevoegde waarde van een makelaar. Deze publicatie is nog steeds actueel. Hebt u hulp nodig bij het selecteren van een makelaar, dan kan Mondi u helpen bij zowel aan- als verkoop van uw woning.
 
Mondi krijgt als belangenorganisatie al jarenlang verzoeken om aspirant-kopers van vastgoed in het buitenland persoonlijk te begeleiden. Het vinden van een professionele en betrouwbare makelaar blijkt in de praktijk toch knap lastig te zijn. En die persoonlijke begeleiding doen we graag.
 
Persoonlijke aankoopbegeleiding
Nadat Mondi een duidelijk profiel heeft van de aspirant-koper, die beschikt over een Mondi lidmaatschap Plus, zoeken we een geschikte makelaar. De naam- en contactgegevens houden we nog even voor ons, totdat duidelijk is dat de makelaar van grote toegevoegde waarde is en er een goede match kan ontstaan. 
 
Aangezien het moeilijk in te schatten is hoeveel uur Mondi in dit traject daadwerkelijk actief zal zijn en we altijd adviseren om niet te besparen op deskundigheid, bieden we een vaste prijs aan voor aankoopondersteuning vanaf de oriëntatie- tot en met de aankoopfase. Als blijkt dat de aankoop van een (tweede) woning in het buitenland of een recreatiewoning in Nederland om welke moverende reden dan ook niet doorgaat, is dat geen enkel probleem. Het maakt ook niet uit of u een maand, een jaar of langer nodig hebt om tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen.
 
Persoonlijke verkoopbegeleiding 
Als juridisch eigenaar dient u over alle noodzakelijke documenten inclusief woonvergunning en eigendomsbewijs te beschikken en deze op verzoek aan Mondi te tonen en als kopie aan te leveren. Er mogen geen complicaties zijn, waaronder juridische procedures of (te verwachten) claims met betrekking tot de aangeboden woning. Als er problemen zijn, dienen deze eerst opgelost te worden. Ook daar maakt Mondi zich sterk voor.
 
Mondi zoekt, selecteert en screent een ervaren makelaar, die kennis van zaken heeft, over een goede reputatie en een uitstekend internationaal netwerk beschikt, en die op proactieve wijze uw woning kan aanbieden. De makelaar moet uiteraard in staat zijn om tot een goed onderbouwde waardebepaling te komen met aanbevelingen hoe de woning gepromoot kan worden. Mondi onderhandelt namens het Mondi lid over de verkoopcommissie en condities en kijkt na akkoord tussen partijen over de schouders van de juridisch eigenaar mee en moedigt de makelaar aan, om tot een succesvolle verkooptransactie te komen. Mondi treedt op als klankbord en geeft gevraagd en ongevraagd advies in het belang van het betreffende lid.
 
Met nadruk vermelden we dat Mondi geen fee of commissie ontvangt van welke derde partij dan ook. Dit houdt in dat Mondi sowieso altijd vanuit het belang van haar leden handelt en als het ware continu over de schouders meekijkt en daar waar noodzakelijk gevraagd en ongevraagd advies geeft. 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 08-02-2017

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten