HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Animo tweede woning Oost-Europese landen

Maar er leven vooral in Nederland nog steeds veel vooroordelen over de voormalige communistische landen.

Aan het begin van dit millennium werden Oost-Europese landen met betrekking tot de aanschaf van voornamelijk vakantiehuizen als ‘opkomende markten’ beschouwd. De animo voor landen als Tsjechië, Hongarije, Bulgarije en Kroatië was redelijk. De meeste aanbieders die actief waren in deze landen zijn nu failliet of gestopt met activiteiten wegens gebrek aan baten. Natuurlijk heeft de financiële crisis invloed gehad op de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten en het aantal transacties van een bestaande woning. Opvallend is dat de interesse vanuit Nederland en België voor alle Oost-Europese landen op dit moment zeer gering is in tegenstelling tot de traditionele landen als Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal.

Boerderij Stefan - 45 km van de zee en Varna.

 Prijs 25 000 euro
Boerderij Slad - 70 km van de zee, 7 km van een van de mooiste meren in de Balkans.

Prijs 35 000 euro
Huis Ogi - 10 km van de zee en Varna.
Prijs 75 000 euro
Boerderij Joh - 28 km van de zee en Varna. 
Prijs 95 000 euro
Villa Ele - 500 meter van de zee, geweldig zee-uitzicht.
Prijs 135 000 euro 
Rob Smulders namens Mondi: "Uit de resultaten van marktonderzoek in de tweede helft van de jaren negentig ging de belangstelling tijdens een internationale vastgoedbeurs in eerste instantie vooral uit naar Spanje en Frankrijk. De drukste stand op de beurs in die tijd was een aanbieder (Mahog) met vastgoed uit Hongarije. De stand hing vol met foto's van woningen met prijzen van zelfs onder de tienduizend gulden. Niet veel later werd een eerste grote project bij Pomerie aan de Zwarte Zee in Bulgarije aangeboden. Helaas konden hier de beloften over onder andere gegarandeerde rendementen niet waargemaakt worden en sneuvelde de organisatie Capital Ground and Building Investment in oktober 2005.

Toch begint de animo voor Oost-Europese landen weer langzaam terug te komen. Waar koop je voor minder dan tienduizend euro een opknaphuis met een grote lap grond? Als geïnteresseerden verder kijken, speelt ook de vraag: Welke omgeving speekt tot de verbeelding en wordt u met open armen ontvangen door de lokale bevolking.

Mondi komt met een serie artikelen over de belangstelling van een tweede woning in Oost-Europese landen, waarbij we beginnen met Bulgarije. De redactie van Mondi brengt een aantal vooroordelen onder de aandacht van Diana Valstar van REA Nederland, een makelaar actief op de Nederlandse en Belgische markt als Bulgarije-specialist.
Vooroordelen over Bulgarije
Bulgarije is een gevaarlijk land om een tweede woning te kopen. Er zijn vooral malafide makelaars actief. Voordat je het weet,
word je bedrogen.

Valstar: "Bulgarije is in geen enkel opzicht gevaarlijker dan Frankrijk, Spanje, of elke andere EU lidstaat. Bij het kopen van een tweede woning in het buitenland is simpelweg veel voorbereiding nodig. En daar schieten heel veel potentiële kopers erg tekort. Zij beginnen vol goede moed aan hun zoektocht op internet en bezoeken talloze lokale websites met een enorm aanbod aan zeer betaalbare prachtige woningen, om daarna erachter te komen dat contact met de verkopende partij/eigenaar vaak een onbegonnen zaak is. Er moet namelijk eerst een taalbarrière overbrugd worden. Vervolgens gaat de zoektocht verder naar een betrouwbare lokale makelaar, maar ook hier gooit de communicatie in een -voor beide partijen- vreemde taal, vaak roet in het eten.

Zodra kopers uiteindelijk een makelaar vinden die redelijk Engels spreekt, halen ze opgelucht adem en vertrouwen ze hem blindelings, met als gevolg dat ze vaak vergeten om referenties te vragen en deze te controleren. Een andere factor hierbij is, dat door de relatief lage onroerendgoedprijzen het denken aan de risico's bij veel kopers onbewust naar de achtergrond is geschoven.

Die gevallen waarin door onvoldoende voorbereiding problemen voor de koper ontstaan, dragen bij aan het beeld van de malafide makelaars. Waar potentiële kopers zich vaak niet bewust van zijn, is dat het beroep van makelaar in Bulgarije geen beschermd beroep is. Er is geen verplichte opleiding voor nodig, slechts een registratie bij de Kamer van Koophandel en met een mooie website kan men zo beginnen. Dit hebben ook de vele buitenlanders ontdekt die zich in Bulgarije hebben gevestigd. Nadat ze zichzelf door een woud aan regels hebben weten te wurmen bij de aankoop van hun eigen woning, besluiten ze andere landgenoten te helpen en beginnen ze ook makelaars diensten aan te bieden in hun eigen taal.

Maar wat daarin vaak over het hoofd gezien wordt, is dat de regels en wetten in Bulgarije aan verandering onderhevig zijn en na verloop van tijd gewijzigd kunnen zijn. Zonder perfecte beheersing van de Bulgaarse taal en aanwezigheid van een breed en vooral betrouwbaar lokaal netwerk aan kundige advocaten, notarissen, accountants en belastingadviseurs, raakt de opgedane kennis al gauw gedateerd.
De oplossing voor dit probleem is een simpele: Kies het beste van beide werelden door te kiezen voor een in Nederland gevestigde makelaar, die ook eigen partners of kantoor heeft in Bulgarije. Wellicht lijkt dit in het begin duurder, maar als u bedenkt dat deze makelaar uw taal spreekt, u kan behoeden voor dure fouten en bovendien aansprakelijk is voor de juiste afhandeling van de aankoopprocedure, is dit de verstandigste keuze bij het kopen van uw droomhuis."

De volgende vooroordelen komen in het vervolg op deze serie aan bod
  • In Bulgarije is alles grauw en smerig. Niet echt een land waar men zich snel thuis kan voelen.
  • De corruptie in Bulgarije is extreem hoog;
  • Sofia is een prachtige stad, maar huizen zijn hier onbetaalbaar;
  • Langs de Zwart Zee zijn voornamelijk visieloze projecten gebouwd met hoge rendementsprognoses, maar zonder enige realiteitszin. Veel projecten zijn nooit afgebouwd.
Beelden en prijsvoorbeelden van woningen zijn op verzoek van Mondi aangeleverd door REA Nederland.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 25-02-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten