HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Legaal belastingvrij vermogen plaatsen op Curaçao

Echter, door de aankoop van uw woning zodanig te structureren, kunt u geheel belastingvrij van uw vakantiehuis op Curaçao genieten.

Het bezit van een tweede woning op Curaçao leidt in beginsel tot dubbele belastingheffing. Omdat Nederland en Curaçao onderling hebben afgesproken dat het heffingsrecht aan Curaçao toekomt, betaalt u uiteindelijk alleen inkomstenbelasting op Curaçao. Echter, door de aankoop van uw woning zodanig te structureren, kunt u geheel belastingvrij van uw vakantiehuis op Curaçao genieten.

 
Bron: Harjit Singh en Maurice de Clercq verbonden aan ESJ Accountants & Belastingadviseurs en mede-auteurs van het boek "Tweede woning in het buitenland en fiscus"
Wanneer u als inwoner van Nederland een tweede woning op Curaçao koopt, bent u in beide landen verplicht de woning op te nemen in uw belastingaangifte. Een inwoner van Nederland betaalt krachtens het woonplaatsbeginsel namelijk belasting over het wereldinkomen. Aangezien uw tweede woning op Curaçao onderdeel is van uw wereldinkomen, geeft u deze aan in uw Nederlandse belastingaangifte.

Daarnaast zal Curaçao ook belasting willen heffen over deze woning. De meeste landen hanteren naast het woonplaatsbeginsel namelijk ook het bronbeginsel. Bij de toepassing van dit beginsel heffen landen belasting over bepaalde bronnen die zich op hun territorium bevinden. Dit betekent dat u als niet-inwoner van Curaçao te maken krijgt met Curaçaose belastingheffing over uw aldaar gelegen tweede woning.

Belastingheffing in Nederland
Hoeveel belasting betaalt u in Nederland over uw tweede woning op Curaçao? Voor de Nederlandse belastingheffing wordt deze woning gezien als bron van inkomsten uit sparen en beleggen. Dit betekent dat uw woning op Curaçao tegen een vastgesteld (forfaitair) bedrag wordt belast in box 3. Stel de waarde van uw woning op Curaçao bedraagt 500.000 Nederlands-Antilliaanse gulden (Nafl.), omgerekend 216.076 euro. Van dit bedrag wordt 4 procent aangemerkt als voordeel uit sparen en beleggen (forfaitair rendement). Dit komt uit op een bedrag van 8.643 euro. Over dit bedrag betaalt u een vast tarief van 30 procent. Uiteindelijk betaalt u in Nederland dus 2.593 euro inkomstenbelasting over uw tweede woning op Curaçao. U betaalt geen inkomstenbelasting over eventuele huurinkomsten.

Omdat Curaçao ook belasting wil heffen over uw woning, treedt er dubbele belastingheffing op. Om dubbele belastingheffing te voorkomen, maken landen doorgaans onderling afspraken over de verdeling van de heffingsbevoegdheid. De afspraken tussen Nederland en Curaçao zijn vastgelegd in de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK). Nederland mag heffen over de inkomsten uit Curaçao, maar moet krachtens de BRK vermindering van belasting verlenen. Dit betekent dat u uiteindelijk alleen op Curaçao belasting betaalt over de inkomsten uit uw Curaçaose woning.

Belastingheffing op Curaçao
Op Curaçao betaalt u inkomstenbelasting over uw huurinkomsten. Omdat het wettelijk stelsel een fictieve kostenaftrek van 35 procent kent, betaalt u inkomenstenbelasting over 65 procent van de werkelijk ontvangen huurinkomsten. Stel u verhuurt uw tweede woning op Curaçao en ontvangt jaarlijks 40.000 Nafl. /16.644 euro aan huurinkomsten. Per saldo betaalt u dan 3.120 Nafl. /1.298 euro aan Curaçaose belasting. Ontvangt u jaarlijks een bedrag van 60.000 Nafl. /24.966 euro aan huurinkomsten uit uw Curaçaose woning, dan betaalt u 5.548 Nafl. /2.309 euro aan inkomstenbelasing op Curaçao. In deze voorbeelden stijgt de belastingdruk van 7,8 procent (3.120/40.000) naar 9,3 procent (5.548/60.000). Hieruit blijkt dat bij toename van de huurinkomsten, de belastingdruk hoger wordt.

Door de aankoop van uw tweede woning op Curaçao te structureren, kunt u deze Curaçaose inkomstenbelastingheffing voorkomen.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 25-04-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten