HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Opnieuw hogere winstmarges op hypotheken

Iemand die nu een hypotheek afsluit van 250.000 euro, betaalt elke maand bruto zo'n 200 euro te veel aan rente.

Iemand die nu een hypotheek afsluit van 250.000 euro, betaalt elke maand bruto zo'n 200 euro te veel aan rente. Dat geldt ook voor een huiseigenaar die een nieuwe rentevaste periode overeenkomt met zijn bank. Ook die betaalt een extra hoge rente.

Dit komt doordat de extra winstmarges van banken op hypotheken in januari verder zijn gestegen, en nu gemiddeld op 1 procentpunt uitkomen. Dat benadert het hoogste niveau van 1,06 procent in januari 2013. Na een kortstondige daling stijgen de overwinsten weer sinds maart 2014.

Het gangbare tarief bij een hypotheek met NHG en een rentevaste periode van tien jaar is nu circa 3 procent. Doordat dit een historisch lage rente is, vallen de overwinsten niet op. Maar het tarief zou 2 procent kunnen zijn, net als in de ons omringende landen. Het verschil van 1 procentpunt zorgt er voor dat de Nederlandse banken de afgelopen vijf jaar al ruim 6 miljard euro extra hebben verdiend aan lopende hypotheken. Dit blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis in afstemming met de Universiteit van Amsterdam.

'We hebben nu al vijf jaar te maken met forse overwinsten die banken boeken ten koste van hun hypotheekklanten', zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis vanavond in het consumentenprogramma Radar. 'Vooral huiseigenaren die hun rentevaste periode moeten verlengen, hebben geen keus. Overstappen naar een andere bank is vaak onmogelijk door de aangescherpte leennormen of heeft geen zin, omdat de rentetarieven van de Nederlandse banken dicht bij elkaar liggen. Voor een grote groep mensen is verhuizen lastig, omdat veel huizen te weinig opbrengen om de lopende hypotheek mee af te lossen. Deze mensen zitten dus muurvast in hun huis, met onnodig hoge maandlasten.' De overheid zou de winstmarges van banken aan banden moeten leggen, maar weigert dat tot nu toe. 'Bij transporttarieven voor energie bestaat ook een maximum tarief, dus waarom niet bij hypotheken?', zegt Van de Velde.

Te weinig concurrentie
De verstoorde concurrentieverhoudingen in de Nederlandse hypotheekmarkt maken de overwinsten mogelijk. Circa 70 procent van de Nederlandse hypotheekmarkt is in handen van de grote banken. Nieuwkomers als Munt Hypotheken, NIBC en Stichting Tellius hebben een geringe invloed op de rentestand, omdat zij nog relatief beperkte bedragen in de markt pompen.

Van de Velde: 'Het is goed dat er meer concurrentie komt, maar het effect op de winstmarges is nog niet zichtbaar. De grote Nederlandse banken zijn terughoudend met het vergroten van hun marktaandeel en bieden geen concurrerende rentetarieven aan. In 2014 steeg de verkoop van nieuwe hypotheken met 12 miljard euro, volgens cijfers van het Kadaster, maar daarvan kwam slechts een klein deel voor rekening van nieuwkomers. Het is nu echt hoog tijd dat de overheid ingrijpt en de winstmarges begrenst.'

In juni 2014 constateerde de Autoriteit Consument & Markt dat buitenlandse geldverstrekkers toetredingsbarrières ervaren als zij op de Nederlandse hypotheekmarkt actief willen worden.
Van de Velde: 'We zijn nu bijna een jaar verder en wachten nog steeds op het vervolgonderzoek dat Actal verricht, in opdracht van het ministerie van Financiën. Ook op dit punt missen we daadkracht.'

Bron: Vereniging Eigen Huis

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 27-03-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten