HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Tweede woning financieren met spaargeld

Dat investeren in een tweede huis populair is, bleek afgelopen weekend tijdens de Second Home International; de beurs voor een tweede huis in binnen- en buitenland.

Een negatieve rente voor geld op je spaarrekening is bijzonder actueel. Dat de rente voor particuliere spaarders negatief kan worden, zagen we het afgelopen jaar in Duitsland. De Skatbank laat particulieren met een spaarsaldo van meer dan 500.000 euro hiervoor een rente van 0,25 procent betalen. Ook de Rabobank bereidt zich voor op een spaarrente die onder de nul duikt. Als we niet vergeten dat de fiscus ook nog belasting heft over vermogen boven de vrijstelling, ongeacht of het wat oplevert of niet, dan is het logisch dat Nederlanders op zoek gaan naar een veilig alternatief voor hun spaargeld.

Dat investeren in een tweede huis populair is, bleek afgelopen weekend tijdens de Second Home International; de beurs voor een tweede huis in binnen- en buitenland. Een kleine 5.400 geïnteresseerden en potentiële kopers bezochten de beurs, een groei van meer dan 20 procent ten opzichte van het aantal bezoekers in het voorjaar van 2014.

De beurs, die sinds 1996 wordt georganiseerd in de Utrechtse Jaarbeurs, kende zijn succesvolste editie in jaren. “Een teken dat de markt aantrekt”, benadrukt Tom van den Brink, Exhibition Manager. Met meer dan 125 exposanten uit bijna 20 landen en een breed aanbod seminars was er voor elke bezoeker wat wils. Naast woningaanbod van makelaars uit de traditioneel populaire landen als Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal, was er ook veel interesse in een tweede woning in Nederland en Oostenrijk. Een aantal Nederlandse projectontwikkelaars pakte groots uit en bouwde compleet ingerichte recreatiewoningen op de beurs.

“Bezoekers komen met verschillende doelen naar de beurs”, licht Van den Brink toe. “Bijna de helft van alle mensen zoekt nog steeds een woning om er zelf van te genieten maar bijna een kwart ziet de tweede woning als beleggingsobject, waarbij een aantrekkelijk verhuurrendement wordt gerealiseerd. Iets meer dan 26 procent heeft plannen om te gaan resideren in het buitenland. Een opvallend fenomeen is, dat als het consumentenvertrouwen toeneemt, steeds meer jongere bezoekers met een leeftijd tussen 35 en 45 jaar zich oriënteren tijdens de beurs. Veruit de grootste interesse komt nog steeds van mensen tussen de 45 en 55 jaar.”
Dat er voldoende mogelijkheden zijn om een tweede woning te financieren met eigen geld, blijkt wel uit het gemiddelde saldo per huishouden van spaarrekeningen: ruim 44.000 euro. Hiervoor koop je bijvoorbeeld een vrijstaande woning in Hongarije. Het aantal Nederlanders met een saldo van meer dan een ton op de rekening is aanzienlijk.
Die zitten er vast goed bij!

De Second Home beurs vindt ieder voorjaar en najaar plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Daarnaast vindt de beurs ook plaats in Gent, Brussel, Antwerpen en vanaf 2016 ook in München en Düsseldorf.

Geraadpleegde bronnen: CBS, De Nederlandsche Bank, Belangenorganisatie Mondi, Fairs Consult.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 17-03-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten