HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Gegoochel met emigratiecijfers

Eerlijk gezegd staat Mondi er niet echt meer versteld van dat cijfers te vaak zomaar klakkeloos worden overgenomen.

Eerlijk gezegd staat Mondi er niet echt meer versteld van dat cijfers te vaak zomaar klakkeloos worden overgenomen. Of het per definitie te verwijten valt dat bronnen niet worden geverifieerd, valt te bezien. Als voorbeeld kijken we naar cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verschaft van het aantal emigranten vanuit Nederland. Op zich natuurlijk een bijzonder betrouwbare bron, maar als de media de cijfers foutief interpreteren, wordt er een onjuist beeld gecreëerd.

Voorbeeld
In een publicatie van Mondi met als titel ‘Meer Nederlanders emigreren’ op 16 januari 2014 staat de volgende passage: De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dateren nog van 2012. 
In dat jaar hebben 144.175 mensen Nederland verlaten. 
Volgens Mondi geven deze cijfers een volledig vertekend beeld. Bijna de helft van deze emigranten gaat terug naar het land waar de roots liggen. Daarnaast wonen veel Nederlanders (semi)permanent in het buitenland zonder zich uit te laten schrijven* bij de gemeente waar ze voor het laatst hebben gewoond om diverse moverende redenen.

Hart van Nederland, publicatiedatum: 9 februari 2014:
“Het aantal mensen dat definitief uit Nederland vertrekt is zelfs nog nooit zo hoog geweest: emigreerden er in 2002 nog zo’n 100 duizend mensen naar het buitenland, ruim tien jaar later zijn het er al bijna 150 duizend.”

Emigreren.nu maakt op haar website melding van “Meer dan 120.000 Nederlanders verlaten per jaar Nederland en wagen de grote stap om te emigreren en zich voorgoed in het buitenland te vestigen.”

Zonder uitzondering gezien te hebben, constateert Mondi via de Google zoekmachine dat bijna alle vermelde landelijke dagbladen in Nederland dezelfde fout maken. Er wordt gesproken over het totaal aantal Nederlanders dat jaarlijks emigreert en dit klopt dus niet. Zo blijkt uit het recent opgevraagde document bij de persdienst van het CBS.


Download PDF: Emigratie_naar_herkomst_en_nationaliteit 
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Ezelsbruggetje
In bovenvermelde situaties gaat het zeer waarschijnlijk om het onbewust publiceren van foutieve informatie. Natuurlijk heeft Mondi de wijsheid niet in pacht en het kan niet anders dat ook binnen Mondi fouten gemaakt worden. Het doel van deze informatie is dat het zeer gemakkelijk is om op het verkeerde been gezet te worden. Als dit bewust gebeurd, kunt u hier persoonlijk ook door benadeeld worden.

Enkele van de vele voorbeelden van misleidende informatie
Als een makelaar aangeeft dat hij ruim 30 jaar actief is op de Spaanse markt en Mondi krijgt van één van haar leden een vraag over de betrouwbaarheid van de desbetreffende makelaar, baseert de belangenorganisatie zich op feitelijke informatie. Als het goed is, bevestigen we informatie zoals door de makelaar wordt verstrekt. Dit is lang niet altijd de situatie.

Een makelaar is niet onafhankelijk als voornamelijk nieuwbouwwoningen worden verkocht volgens contractuele afspraken met de ontwikkelaar tegen een commissie van rond de tien procent van de aanschafprijs. De laagste prijsgarantie is een veelvoorkomende kreet, maar als elders een voordeligere aankoopprijs wordt geconstateerd, krijgt u dan het teveel betaalde bedrag terug plus tien procent extra voor de misleidende informatie? Het is zelfs gênant te constateren wat sommige mensen van organisaties doen om maar zo betrouwbaar mogelijk over te komen.

Bijna alles is te controleren. Ook als een projectontwikkelaar op het randje van faillissement verkeert met soms desastreuze consequenties voor de aankopende partij(en). Als Mondi een negatief aankoopadvies geeft omdat uit onderzoek blijkt dat er tal van beslagen liggen op het project, is de makelaar ineens boos op Mondi omdat een transactie door zijn neus is geboord en hij zijn commissie misloopt.

Of wacht denkt u van een bemiddelaar die woningen verkoopt zonder woonvergunning. Als Mondi dit constateert, krijgen we als reactie van de bemiddelaar: “Uiteraard controleren we voordat uw cliënt daadwerkelijk koopt of we niets over het hoofd hebben gezien.” Opmerking Mondi: Had u dat niet moeten doen, voordat u de woning in portefeuille nam? 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-02-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten