HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Spaanse inkeerregeling onder Brussels vuur

Die boetes, 10.000 euro per verzwegen bezitting en additionele boetes tot 150 procent van het niet opgegeven bedrag, zijn dermate absurd dat een advocatenkantoor besloot de zaak in 2013 aan te kaarten in Brussel.

De Europese Commissie is een procedure gestart tegen Spanje wegens verdenking van de zoveelste schending van gemeenschapsrecht. Deze keer gaat het om de verplichting voor ingezetenen om jaarlijks opgave te doen van buitenlands vermogen: bankrekeningen met méér dan 50.000 euro aan saldo, investeringen, onroerende zaken et cetera. Deze aangifteplicht, via het inmiddels beruchte aangiftebiljet 720, is in 2012 ingevoerd in het kader van een breed pakket aan maatregelen ter bestrijding van fiscale fraude.

 
Bron: Mr. Martijn Bressers, Bressers Law
Alle Spaanse belastingplichtigen werd toen de mogelijkheid geboden vrijwillig opgave te doen van hun nog niet eerder in de Spaanse belasting betrokken buitenlandse bezittingen. Een inkeerregeling vergelijkbaar met die in Nederland. Wie hiervan gebruik maakte, betaalde slechts 10 procent belasting over dat vermogen, maar wie hiervan geen gebruik maakte ging een risico lopen op extra hoge boetes.

Die boetes, 10.000 euro per verzwegen bezitting en additionele boetes tot 150 procent van het niet opgegeven bedrag, zijn dermate absurd dat advocatenkantoor DMS Consulting te Palma de Mallorca besloot de zaak in 2013 aan te kaarten in Brussel. Daar lijkt de ernst van de situatie te worden opgepikt. Het Directoraat-generaal Belastingen en Douane-unie van de Europese Commissie heeft de Spaanse regering op 19 november jongstleden bericht dat zij de zaak onderzoekt en heeft Spanje twee maanden de tijd gegeven om haar visie op de zaak te geven. Tot op heden heeft Spanje nog altijd niet gereageerd.

Overigens is naast de duizelingwekkende hoogte van de boetes ook het verjaringsaspect onderwerp van onderzoek. De Spaanse regeling bepaalt namelijk dat belastingschulden die voortvloeien uit verzwegen bezittingen, niet kunnen verjaren.

Het Ministerie van Financiën heeft in een eerste reactie aangegeven dat de regeling in overeenstemming is met het gemeenschaprecht. Het zal echter niet de eerste keer zijn dat Spanje ernaast zit en dat een Spaanse fiscale regeling door de EU buiten werking wordt gesteld.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 25-02-2016

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten