HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Duits erfrecht: successierechten

Bij een langer verblijf in Duitsland is het echter raadzaam tijdig een planning van een nalatenschap te maken, alleen al om onaangename verrassingen te voorkomen.

Bij emigratie naar Duitsland ontstaan er naast de omschakeling wat cultuur en taal betreft tevens een aantal veranderingen ten aanzien van de juridische status. Bijvoorbeeld in geval van overlijden en de verdeling van een nalatenschap. Vaak wordt aan deze problematiek te weinig aandacht geschonken. Nadat in de vorige delen respectievelijk de wettelijke erfopvolging en de legitieme portie alsmede het testament en het erfcontract aan de orde waren, gaat het in dit laatste deel om successierechten (Erbschaftssteuer).

 
Bron: STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater
Deel 1 Duits erfrecht: wettelijke erfopvolging
Deel 2 Duits erfrecht: legitieme portie
Deel 3 Duits erfrecht: beschikking vanwege overlijden
Deel 4 Duits erfrecht: het erfcontract
Deel 5 Duits erfrecht: successierechten
De Duitse Belastingdienst ontvangt krachtens het erfrecht ook zijn aandeel van een nalatenschap. Voor in Duitsland aanwezig vermogen zoals onroerend goed, bankrekening, et cetera, is successierecht aan de Duitse fiscus verschuldigd. Het successierecht is onafhankelijk van het toepasselijke materiële erfrecht, dit wil zeggen onafhankelijk of men de goederen erft overeenkomstig Duits of Nederlands recht. De hoogte van het te betalen successierecht is afhankelijk van de relatie tussen erfgenaam en erflater.

Tarieven en vrijstellingen
Duitsland kent drie verschillende tarieven, al naar gelang de graad van verwantschap. De hoogte van de belasting wordt berekend aan de hand van de waarde van de nalatenschap. Voor echtgenoten, kinderen, kleinkinderen, ouders en grootouders (Steuerklasse I) loopt het tarief op van zeven tot maximaal dertig procent. Voor broers, zussen, kinderen van broers en zussen (Steuerklasse II) en voor schenkingen aan ouders/grootouders geldt een tarief van vijftien tot maximaal drieënveertig procent. De overige verkrijgers (Steuerklasse III) worden belast tegen een tarief dat oploopt van dertig tot maximaal vijftig procent.

Het Duitse successierecht kent voor de diverse verkrijgers vrijstellingen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 28-10-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten