HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Dubbele belastingheffing

In dit artikel belichten wij de verdragen die landen sluiten ter voorkoming van dubbele belastingheffing.

Als u in een ander land gaat wonen, wordt u in de regel belastingplichtig voor uw wereldinkomen in uw nieuwe woonland. Echter, ook de Nederlandse fiscus zal u blijven belasten, waar het gaat om inkomsten uit Nederland. In dat geval is er sprake van dubbele belastingheffing.

Dubbele belastingheffing is natuurlijk niet de bedoeling en daarom proberen landen zoveel mogelijk afspraken te maken over hoe de heffingsbevoegdheden tussen de staten worden verdeeld. Dit wordt op twee manieren bereikt: door het sluiten van verdragen en door het treffen van eenzijdige maatregelen.

Verdrag
Nederland heeft op dit moment met een groot aantal landen belastingverdragen gesloten. Met deze verdragen verdelen de staten de heffingsbevoegdheden. Daarmee proberen de staten niet alleen dubbele heffing te voorkomen. De verdragen zijn ook bedoeld om te voorkomen dat géén van beide landen heft en een vacuüm ontstaat. Naast het voorkomen van dubbele belasting worden verdragen ook gebruikt om een land aantrekkelijker te maken als vestigingsplaats voor internationaal opererende bedrijven. Vandaar dat Nederland zijn best doet om bestaande verdragen te moderniseren en uit te breiden. De laatste jaren zet Nederland zich vooral in om de verdragen aan te passen op het gebied van gegevensuitwisseling en informatieverstrekking.

Standaard
Een verdrag kan geen belastingplicht scheppen, het geeft alleen informatie over hoe landen de heffingsbevoegdheid verdelen: dus welk land over welke inkomsten mag heffen. Internationaal heeft men geprobeerd om de belastingverdragen te standaardiseren. Bij vrijwel alle recente gevallen van verdragsafsluiting wordt daarom gebruik gemaakt van het zogenoemde OESO-Modelverdrag. OESO staat voor Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Ook Nederland hanteert dit model waarbij overigens op een aantal kleine punten aanpassingen zijn aangebracht. Een en ander heeft geleid tot het ‘Nederlandse standaardverdrag’, wat de basis vormt bij het afsluiten van verdragen.

Overzicht belastingverdragen:
Download PDF: verdragenoverzicht Ministerie van Financiën 1 december 2010

Toewijzing
De tekst van het gesloten verdrag is het uiteindelijke resultaat van vaak jarenlange onderhandelingen over de wensen van de verdragsluitende staten. Daarom is ieder verdrag weer anders. Wel kan in het algemeen aangegeven worden waar bepaalde inkomsten belast worden. Zo wordt pensioen belast in het woonland (tenzij iemand ambtenaar is geweest) en worden inkomsten uit onroerende zaken toegewezen aan het land waar die zaken zich bevinden.

Nederland heeft met talloze landen verdragen gesloten, maar dat betekent niet dat automatisch dubbele heffing wordt uitgesloten. Op het moment dat u aangifte inkomstenbelasting doet in uw nieuwe woonland, zult u zelf moeten wijzen op de dubbele heffing en het verdrag ter voorkoming daarvan. 

Volgende week meer informatie over de Wet BEU.

Meer informatie:
Tweede huis in het buitenland en de fiscus

Themapagina  
Themapagina: Fiscaal Meer informatie over fiscale onderwerpen leest u op de themapagina: Fiscaal
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 07-09-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten