HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Beschikking vanwege overlijden

Verhuizen over de grens kan belangrijke gevolgen hebben, in dit artikel meer informatie over 'beschikking vanwege overlijden'.

Steeds meer Nederlanders gaan in Duitsland wonen. Verhuizen over de grens kan belangrijke gevolgen hebben. Naast de omschakeling wat cultuur en taal betreft ontstaan er door het leven in Duitsland een aantal veranderingen en bijzonderheden ten aanzien van de juridische status van deze Nederlanders. In de hier volgende passages gaat het over 'beschikking vanwege overlijden'.

Gaat men met de wettelijke erfopvolging niet akkoord en zou men over zijn nalatenschap anders willen bepalen (beschikking vanwege overlijden, ofwel 'Verfügung von Todes wegen'), dan kan dit door het maken van een testament of door het sluiten van een erfcontract (Erbvertrag). Een testament kan in beginsel iedereen opmaken, die meerderjarig en volledig handelingsbekwaam is. De gebruikelijke vormen zijn doorgaans het persoonlijk geschreven testament (eigenhändiges Testament) alsmede het notarieel testament (öffentliches Testament).

Bewijzen
In een testament kan een persoon in beginsel volledig vrij bepalen wie wat onder welke omstandigheden van zijn vermogen ontvangt. Let wel: een erflater kan weliswaar een lid van de verwantschap onterven. Maar diens legitieme portie (Pflichtteil) kan hij hem slechts onder bepaalde voorwaarden onttrekken, bijv. wanneer hij kan bewijzen door deze persoon te zijn mishandeld.

Voorwaarde
Een laatste wilsbeschikking wordt in Duitsland zeer vaak in de vorm van een persoonlijk geschreven testament opgemaakt. Vereist is dat dit testament eigenhandig met de hand moet zijn geschreven en met de volledige naam zijn ondertekend. Voorts dient op het testament plaats en datum van opmaak te worden vermeld. Deze informatie is weliswaar geen voorwaarde voor de rechtsgeldigheid, maar maakt het bij het bestaan van meerdere testamenten makkelijker om te beslissen welk het geldige is.

Notarieel testament (Öffentliches Testament)
Het notarieel testament wordt door een notaris opgemaakt. De meest gebruikelijke vorm is hier de mondelinge verklaring van de uiterste wil, die de notaris dan schriftelijk vastlegt. Gehuwden resp. niet gehuwde partners kunnen deze wilsverklaring ook gemeenschappelijk opmaken. Dit geschiedt, indien een huwelijkspartner de uiterste wil van beiden met de hand opschrijft en daarna beide partners ondertekenen. In acht te nemen is hierbij wel dat een eventuele herroeping van het testament enkel in bijzijn van de ander, dus tijdens diens leven, kan geschieden. Dat wil zeggen dat na het overlijden van een partner de overlevende partner in de regel gebonden is aan het gemeenschappelijk ondertekende testament en dit niet meer kan veranderen.

Erfcontract (Erbvertrag)
Een erfcontract (Erbvertrag) is een contract tussen twee of meerdere personen, waarin tenminste een persoon verklaringen aangaande zijn laatste wil verstrekt. En die kunnen, omdat er een contract bestaat, niet eenvoudig door de opsteller van het testament worden veranderd. Voor een erfrechtelijk verbintenis van deze aard bestaat vaak een heel praktische reden. De zoon van een zelfstandig ambachtsman bijvoorbeeld zal incidenteel slechts dan bereid zijn, om in het bedrijf van zijn vader te komen werken, indien hij in een erfcontract tot opvolger wordt verklaard.
Een erfcontract kan met iedere derde worden aangegaan. Voorwaarde voor afsluiting is dus niet een bestaand huwelijk noch een familiaire relatie. Her erfcontract dient in het bijzijn van een notaris te worden gesloten, waarbij alle contractpartners aanwezig dienen te zijn. Wordt in het kader van een erfcontract op een bindende wijze over het vermogen of delen daarvan (in het geval van een nalatenschap) beschikt, dan kan over deze delen in een laatste wilsbeschikking niet meer anders worden bepaald. Dus een later testament is niet meer mogelijk of zou in ieder geval ongeldig zijn. Desondanks bestaan er verschillende juridische mogelijkheden om na sluiting van dergelijke contracten zich hiervan te ontdoen, bijv. door eensgezinde opheffing, een overeengekomen recht om afstand te doen door de contractspartij, betwisting of scheiding.

bron: Peter W. Strick, directeur Anwaltskanzlei Strick

Eerder in het nieuws:
Duits erf- en successierecht
Recht op legitieme portie

Landendossier  
Landendossier Duitsland Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Duitsland
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen. 



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 20-10-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten