HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Marktconforme prijs voor beleggingsproduct

Een gegarandeerd rendement van zeven procent aan verhuurinkomsten uit een vakantiewoning gedurende vijf jaar is verleidelijk. Maar als . . .

Column Rob Smulders 

Als we spreken over het marktmechanisme dan hebben we het over het geheel van vraag en aanbod. Hierbij werkt de prijs als signaal tussen vragers en aanbieders, en wel zodanig dat er evenwicht tussen vraag en aanbod ontstaat. Dit klinkt logisch maar de balans, als het gaat om tal van beleggingsproducten, is soms ver te zoeken. Lucht weegt namelijk niets en dan heb ik het niet eens over ‘beleggen in gebakken lucht’.

Waardebepaling aandelen

De waarde van de koers van aandelen wordt altijd bepaald door vraag en aanbod. Als u een aandeel echt goed zou analyseren, zou u kunnen bepalen of een aandeel op dat moment ondergewaardeerd of juist overgewaardeerd is. Het is verstandig om bij het kopen van een aandeel altijd te kijken naar de echte waarde van het aandeel ten opzichte van de koers.

Bij het aandelen kopen is het verstandig om gebruik te maken van een grondige en technische analyse. De elementaire analyse richt zich op de cijfers van een bedrijf. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld periodieke cijfers. Er wordt gekeken naar behaalde omzet, winst, eigen vermogen per aandeel, winst per aandeel, de solvabiliteit, de rentabiliteit, de marktkapitalisatie, de koers-/winstverhouding, et cetera. De technische analyse richt zich op grafieken en indicatoren van verschillende aandelen. Hierbij wordt dus vooral gekeken naar het verloop van de koers van een aandeel en vervolgens kan er een voorspelling worden gemaakt voor de toekomst. Beide vormen van analyseren liggen flink uit elkaar en kunnen ook tot andere resultaten leiden. Het is belangrijk dat u voor uzelf gaat kijken welke methode u het beste vindt. Als u de methode zelf niet kunt toepassen, laat u dit over aan deskundigen.

Beleggingsproduct taxeren
Het meest voorkomende beleggingsproduct dat getaxeerd wordt is vastgoed. Als u gebruik maakt van een gecertificeerde taxateur, hebt u het voordeel dat het taxatierapport ook wordt geaccepteerd door de meeste geldverstrekkende instellingen. Als u een hypotheek afsluit op een woning, zal de eis van de bank onder andere zijn dat de waarde van het aan te kopen huis eerst getaxeerd dient te worden. De bank wil geen onnodig risico nemen, dus waarom zou u dat wel zelf doen? De kosten voor een taxatierapport zijn relatief gezien zeer gering en het rapport kan bijzonder nuttig zijn om u in een betere onderhandelingspositie te manoeuvreren. U beschikt immers over feitelijke en goed onderbouwde informatie. Het is relatief eenvoudig om bestaande vastgoedobjecten te laten taxeren. Ook in het buitenland!

Vastgoedprojecten
Investeert u direct of indirect in een nieuwbouwproject dan komt daar wat meer denk- uitzoek- en rekenwerk bij kijken. Tenminste, we gaan ervan uit dat u geen beslissing neemt om te beleggen op basis van informatie uit slechts een mooie brochure of prospectus. Toch gebeurt dit in de praktijk massaal zonder informatie te laten verifiëren. Essentiële gegevens die als het ware zo te raadplegen zijn als u weet hoe u hieraan kunt komen. Maar helaas neemt de gemiddelde belegger hier de moeite niet voor en neemt men onnodige risico’s, terwijl investeren in vastgoed juist zo transparant kan zijn.

Een gegarandeerd rendement van zeven procent aan verhuurinkomsten uit een vakantiewoning gedurende vijf jaar is verleidelijk. Maar als u tot een derde boven de marktconforme prijs betaalt voor het object, is makkelijk uit te rekenen wie uiteindelijk het rendement financiert. Dat bent u namelijk zelf en met de juiste voorkennis kan dit natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Deze column is eerder verschenen op het startportaal Beleggen.nl voor de actieve belegger die op de hoogte wil zijn van actuele financiële informatie.
 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 30-04-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten