HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Bouwstop op tweede woningen in Zwitserland

Op 11 maart 2012 hebben de Zwitserse stemgerechtigden met een zeer knappe meerderheid van 50,6 procent, "ja" gestemd op het Zweitwohnungsinitiative

Auteur Eva Hofkes

Op 11 maart 2012 hebben de Zwitserse stemgerechtigden met een zeer krappe meerderheid van 50,6 procent, "ja" gestemd op het Zweitwohnungsinitiative ‘Schluss mit dem uferlosen Bau von Zweitwohnungen’ van Franz Weber en zijn dochter Vera. Daaraan ten grondslag liggen enerzijds het groeiende onbehagen bij velen, zowel in de stedelijke als in de ‘betroffen’ gebieden, over het al maar doorgaan van het bebouwen van de mooiste delen van Zwitserland met als gevolg dorpen vol met tweede woningen die slechts enkele weken per jaar worden gebruikt en anderzijds een uiterst passieve houding van het UVEK, het ministerie van ruimtelijke ordening.

Velen erkennen dat een wettelijke regeling nodig is: een procentueel aantal van 60 en zelfs 70 of meer aan tweede woningen met zogeheten ‘kalte Betten’, dus bedden die weinig worden gebruikt, is in de toeristische gebieden geen uitzondering. Spookdorpen waren en zijn het gevolg. Een dergelijk initiatief dat door de meerderheid van de stemgerechtigden is goedgekeurd, leidt tot een verankering in de Grondwet per de datum van het initiatief, dus per 11 maart 2012.

Na de afstemming overheerst het gevoel dat het zo niet kan. De rechtszekerheid wordt, bij een ongewijzigde uitvoering, in ernstige mate geschonden. Het begrip ‘Zweitwohnung’ wordt nu anders en veel ruimer gedefinieerd dan in de voorfase, zodat vrijwel iedere woning die niet door een ingezetene wordt bewoond, een Zweitwohnung is en daarom verboden zou zijn. Bovendien is er nu sprake van een bouwstop met onmiddellijke ingang, terwijl in de voorfase werd gesproken over een overgangstermijn en over ‘redelijke’ oplossingen.

Wat geldt nu?
Op dit moment, medio maart 2012, gelden de zogeheten Leitlinien van het UVEK. Volgens deze Leitlinien geldt een verbod voor gemeenten om bouwvergunningen af te geven waarvan de aanvraag na 11 maart 2012 is ingediend. Het verbaast niet dat de kantons die het meeste door het Zweitwohnungsinitiative zijn getroffen, dit zo niet willen accepteren. De discussie gaat voort. Voor huidige en toekomstige eigenaren, evenals voor hen die bouwgrond bezitten en daarop een vakantiehuis wilden bouwen, is er veel onzekerheid.

Advies
Waar dit mogelijk is zonder al te grote investeringen te moeten doen, vervolgt u het oorspronkelijke plan en houdt daarbij de ontwikkelingen sterk in de gaten. Voor het zetten van definitieve stappen is het nog te vroeg; daarvoor moeten alle punten die nu onzeker zijn, duidelijk zijn geworden.  
Dit artikel is tot stand gekomen is samenwerking met mr. Eva Hofkes, verbonden aan Huisinzwitserland.eu.

Update
Zweitwohnungsinitiative Zwitserland een maand later 

Landendossier  
Landendossier Zwitserland Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Zwitserland
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 20-03-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten