HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Websites voldoen niet altijd aan wettelijke voorwaarden

Het is Mondi een doorn in het oog dat er zoveel websites van aanbieders van buitenlands vastgoed ondeugdelijk zijn. Misschien is dit niet altijd bekend bij een organisatie, maar de wet schrijft voor dat in ieder geval een Kamer van Koophandel nummer (KvK-nummer) wordt vermeld in de bedrijfscorrespondentie. Zo weet de klant met wie hij zakendoet. Wordt dit KvK-nummer niet vermeld, dan riskeert de ondernemer een boete en kan het ongemerkt vervelende juridische gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de aansprakelijkheid.

Onder bedrijfscorrespondentie vallen brieven, e-mails, facturen, offertes, brochures, faxberichten en de website. Reclame-uitingen horen hier niet bij.

De consequenties
Al jaren gaan één van de meest voorkomende vragen van leden aan Mondi over de betrouwbaarheid van aanbieders van buitenlands vastgoed die actief zijn op de Nederlandse en sinds dit voorjaar ook op de Belgische markt. Natuurlijk is Mondi geen rechter die bepaalt wie goed is of slecht, maar met het ontbreken van een KvK-nummer wordt het al lastiger om een antecedentenonderzoek naar een organisatie en bestuurders te verrichten. De website kan er nog zo professioneel uitzien, maar de buitenkant zegt nog niets over wat er zich achter de schermen afspeelt.

Natuurlijk verzoekt Mondi de ondernemer om zich nader te identificeren. De meesten geven onmiddellijk gehoor aan het verzoek om aanvullende informatie en documenten aan te leveren. Als informatie uitblijft, geeft Mondi haar leden sowieso het advies dat het niet onverstandig is zich verder te oriënteren.

Als Mondi over de gewenste gegevens en documenten beschikt, kan de belangenorganisatie nader onderzoek (laten) verrichten, zodat een advies kan worden uitgebracht. Dit advies wordt uitsluitend aan leden schriftelijk kenbaar gemaakt. Zo kan informatie ook geen eigen leven gaan leiden of verkeerd geïnterpreteerd worden.

Misleiding, dwaling of bedrog
Natuurlijk blijven er altijd mensen over die zelf op onderzoek uitgaan en op basis van hun bevindingen conclusies trekken met soms zeer vervelende consequenties. Bewust, maar ook onbewust, worden mensen op het verkeerde been gezet. Dat kan soms bijzonder geraffineerd in elkaar zitten.

Soms gaat bij Mondi onmiddellijk een belletjes rinkelen. Een organisatie geeft aan gevestigd te zijn in het World Trade Center Amsterdam. Deze informatie staat op de website en op het visitekaartje van de directeur vermeld. Bij navraag bij het WTC Amsterdam blijkt dat er meerdere meldingen binnen zijn gekomen over deze organisatie en dat een vals adres wordt gebruikt. Zoeken we in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, dan constateren we dat de vestiging is uitgeschreven uit het handelsregister, maar onder hetzelfde nummer staat ook het vestigingsadres De Ruyterkade 5 kelder KvK. Dit houdt in dat de organisatie niet actief is, maar dan de K.v.K. een dossier heeft opgebouwd over deze organisatie. Met enige moeite is in Nederland veel informatie te achterhalen als men verder kijkt dan de neus lang is, maar hoe achterhaalt u deze informatie in het buitenland?

Als een makelaar een vignet van een beroepsorganisatie op zijn visitekaartje gebruikt, gaat kennelijk iedereen er gemakshalve vanuit dat dit het geval zal zijn. Zolang alles goed gaat is er ook niets aan de hand. Maar als het mis gaat, wie is dan verantwoordelijk?

U bent geïnteresseerd in een woning die door een makelaar op zijn website wordt aangeboden. Wat kan de makelaar u nog meer vertellen over de woning, in de breedste zin van het woord, wat niet op de website staat vermeld? Heeft de makelaar de woning überhaupt met eigen ogen mogen aanschouwen en zodoende ook kunnen beoordelen of maakt de bemiddelaar slechts gebruik van een Extensible Markup Language (XML)-feed? Of heeft de makelaar zonder toestemming informatie van een andere website gekopieerd en naar eigen inzicht aangepast en misschien wel de prijs verhoogd?

Kortom, neem geen risico. Voorkomen is beter dan genezen.

Geraadpleegde bronnen: Handelsregister Kamer van Koophandel , World Trade Center Amsterdam, Encyclo.nl
Naast een entecedentenonderzoek naar een organisatie, die Mondi kosteloos uitvoert op verzoek van leden via het contactformulier (gebruik wel uw e-mailadres dat correspondeert met uw van uw lidmaatschap), biedt Mondi ook een bedrijfsrisicoscan aan.
Enkele voorbeelden
  1. Gaat u een nieuwbouwwoning kopen van een projectontwikkelaar met een negatief eigen vermogen of wilt u eerst zeker weten hoe u tot een verstandige aankoopbeslissing kunt komen?
  2. Doet u zaken met een makelaar die jaarlijks aantoonbaar talloze juridische procedures voert? 
  3. Waarom bent u van plan in zee te gaan met een organisatie die niet bestaat of niet gekwalificeerd is te handelen volgens de (lokale) wetten en regels?
Via Mondi kunt u als lid, zonder dat uw privacygevoelige gegevens bekend worden, nader onderzoek laten verrichten om te voorkomen dat er al te voorbarige conclusies worden getrokken.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 28-11-2017

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

aanmelden
De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten