HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Reserverings- en koopovereenkomst woning buitenland

Als u een huis koopt in het buitenland zijn niet alleen de wetten en regels anders, maar hebt u ook te maken met andere gewoontes, cultuurverschillen en niet zelden met een taalbarrière. Het koopproces kan behoorlijk afwijken van zoals u dat in België of Nederland gewend bent. Miscommunicatie ligt op de loer met alle gevolgen van dien.

Exclusiviteit makelaar
Als een woning in Nederland en België wordt aangeboden via een makelaar, dan biedt de makelaar de woning exclusief aan, op uitzonderingen na. In het buitenland werkt het systeem meestal anders. Het kan heel goed zijn dat een juridische eigenaar meerdere makelaars inschakelt om de woning op de markt aan te bieden tegen soms zelfs verschillende verkoopprijzen. Dit heeft mede met de strategie van de makelaar te maken. Van exclusiviteit is zelden sprake. Om de verkoopkans te vergroten, kan de makelaar met een mandaat (een mandaat is de bevoegdheid om in naam van een ander te handelen, maar zonder de daarbij horende verantwoordelijkheid), derde partijen inschakelen. Dit kunnen bijvoorbeeld agenten zijn in het buitenland. Zo kan het voorkomen dat één bestaande woning door tientallen verschillende partijen wordt aangeboden, waarbij de vraagprijzen kunnen variëren.

Nogal wat makelaars claimen exclusiviteit te hebben als het gaat om het aanbieden van nieuwbouwwoningen namens een projectontwikkelaar. Als een makelaar, die actief is met verkoop van nieuwbouwprojecten in het buitenland, aangeeft dat hij of zij het betreffende project exclusief aanbiedt, dan dient er een overeenkomst te zijn met de projectontwikkelaar. En zelfs dan blijkt in de praktijk dat de overeenkomst uitsluitend geldt voor bijvoorbeeld België, Nederland of de Benelux. Als Belgen of Nederlanders zich in de regio van het nieuwbouwproject oriënteren, dan blijken er toch meerdere makelaars te zijn die hetzelfde project aanbieden. Dan heeft exclusiviteit toch weer een andere betekenis.

Pas op voor internetaanbieders die geen woningen in portefeuille hebben, maar uitsluitend via XML-feeds woningen aanbieden zonder de makelaar te vermelden, die wel over een mandaat beschikt. U heeft het niet altijd direct in de gaten, maar als de makelaar de regio niet kent waar u zich oriënteert, de taal, de lokale gewoontes en het koopproces niet beheerst, dan heeft deze makelaar geen enkele toegevoegde waarde. De deskundige makelaar kan u juist behoeden voor een foutieve aankoop, waar u later spijt van krijgt. Leden kunnen via Mondi een antecedentenonderzoek laten verrichten naar partijen die actief zijn op de internationale vastgoedmarkt en zich richten op Belgen en Nederlanders. Raadpleeg hiervoor het Mondi beoordelingssysteem.

Een reserveringsovereenkomst
De aankoop van een huis in België en Nederland bestaat uit verschillende stadia. Het eerste is de 'optie'; een toezegging tussen de koper en verkoper. De koper kan het object kopen tegen een overeengekomen prijs binnen een afgesproken periode. De koper kan in deze periode alsnog beslissen om de koop te weigeren of te accepteren. Het is belangrijk dat u beseft dat het in andere landen zeker niet vanzelfsprekend is dat u op een vrijblijvende manier tot dergelijke afspraken kunt komen. Zeker niet in de landen waar geen sprake is van exclusiviteit. Daar wordt verwacht dat u een reserveringsovereenkomst tekent en een reserveringsbetaling doet. Daarna wordt de woning uit de verkoop gehaald. Meestal gaat het om een bedrag van 3.000 tot 10.000 euro, mede afhankelijk van het aankoopbedrag. Het reserveringsbedrag wordt uiteindelijk in mindering gebracht op de aankoopsom. Ziet u uiteindelijk af van aankoop en hebt u nog geen koopovereenkomst getekend, dat bent u het reserveringsbedrag kwijt.

Een (voorlopige) koopovereenkomst
Het woord ‘voorlopig’ geeft de indruk dat kopers nog alle mogelijkheden hebben om van de koop af te zien. Dat is niet het geval. Althans niet zonder financiële consequenties. Afgezien van de wettelijke bedenktijd die de consument-koper in sommige landen heeft, is er echter weinig voorlopigs aan het sluiten van een koopovereenkomst. Teken dus nooit voordat u tot een weloverwogen aankoopbeslissing bent gekomen. Koop in het buitenland nooit zonder onderzoek te laten verrichten;
  1. Van wie u daadwerkelijk koopt;
  2. Wat u daadwerkelijk koopt;
  3. Naar addertjes onder het gras.
Hiervoor adviseert Mondi een onafhankelijke en betrouwbare advocaat in te schakelen. De verkopende makelaar of projectontwikkelaar kan u een advocaat aanbevelen, maar besef wel dat deze advocaat nooit twee belangen mag dienen. Als u lid bent van Mondi, kunt u gebruik maken van de juridische QuickScan. Beschikt u over een Mondi lidmaatschap premium, dan maakt Mondi namens u verbeterde afspraken met een advocaat voor advies op maat. Hiermee kunt u al snel tot duizenden euro’s besparen.
Met een platte vertaling van een koopovereenkomst in een ‘vreemde’ taal moet u extra alert zijn. Kleine nuanceverschillen kunnen grote gevolgen hebben. Bespaar dus nooit op deskundigheid!

Het koopproces per land omschreven
In de onroerendgoedhandboeken van Guide Lines treft u de meest gedetailleerde informatie over het koopproces, van de oriëntatiefase tot en met het ondertekenen van de koopovereenkomst. Er wordt uitgebreid ingegaan op de juridische en fiscale aspecten van het kopen in populaire landen. 

Als u op zoek bent naar informatie over de aanschaf of bezit van een woning in het buitenland, dan kan Mondi de onroerend goed handboeken van Guide Lines van harte aanbevelen. Deze boeken zijn een ‘must’ voor iedereen die serieuze plannen heeft om te emigreren of een tweede woning aan te schaffen. De boeken worden regelmatig geactualiseerd en er zijn updates beschikbaar. Raadpleeg voor alle beschikbare handboeken van Guide Lines de webshop. De bestelling wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Belangrijke tips voor Mondi leden

 

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 03-08-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten