HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Autoverzekering in Spanje

Saskia Gruijters vertelt één keer per maand over hypotheken en verzekeringen in Spanje. Ditmaal over de Spaanse autoverzekering.

Column | Verzekeringen en hypotheek in Spanje

Wie langer dan drie aaneengesloten maanden met zijn auto in het buitenland rijdt, mag dat officieel niet met een Nederlands kenteken doen. Dit heeft ook gevolgen voor de verzekering van de auto. Saskia Gruijters is hypotheek- en verzekeringsadviseur in Spanje. Één keer per maand vertelt zij over verzekeringen en hypotheken in Spanje. In dit artikel informatie over autoverzekeringen in Spanje.

Als resident maar óók als niet-resident is het mogelijk een auto te kopen, verzekeren en rijden in Spanje. Hier bestaat nog wel eens verwarring over. Voorwaarde is dat u een NIE-nummer in Spanje heeft. Wie een woning in Spanje bezit heeft, als het goed is, ook altijd al een NIE-nummer.

Hoogte premie
De hoogte van een premie van een autoverzekering hangt af van het soort dekking dat gekozen wordt. Zoals in Nederland bestaat de keuze uit verschillende dekkingen, van basale dekking (WA) tot volledige dekking (allrisk).

No-claim
De hoogte van de premie is mede afhankelijk van het aantal opgebouwde no-claimjaren in Nederland. Dit kan een flinke besparing van de premie opleveren. Veel Spaanse maatschappijen weten geen raad met Nederlandse no-claim, geef dit dus van tevoren altijd goed aan!

In Spanje bestaan drie verschillende soorten dekkingen:
  • W.A
  • W.A. Plus (brand, diefstal, ruitbreuk en total loss)
  • Allrisk
Wegenwacht is bij alle drie de dekkingen inbegrepen.

W.A.
Het is een wettelijke vereiste om een auto te verzekeren in Spanje. W.A. (wettelijke aansprakelijkheid) is een basisverzekering en de goedkoopste van de drie. Het verzekert iemand tegen schade die hij toebrengt aan de auto van derden. Schade aan de eigen auto valt niet binnen deze dekking. Bij een W.A.-verzekering is er geen sprake van eigen risico.

W.A. Plus
Deze verzekering is gelijk aan de W.A.-verzekering aangevuld met dekkingen tegen brand, diefstal, ruitbreuk en total loss bij een ongeval. Bij een W.A.-Plus-verzekering is er geen sprake van eigen risico.

Allrisk
Een allriskverzekering dekt alle schade bij een ongeval, diefstal en brand, inclusief de schade die de eigenaar toebrengt aan zijn eigen voertuig. Bij bovenstaande gevallen zal de verzekeraar de volledige reparatiekosten betalen of de catalogusmarktwaarde wordt uitgekeerd. Kortom, de kosten worden vergoed wanneer de eigenaar zelf of een ander schade toebrengt aan de auto.

Eigen risico
Bij een allriskverzekering hoort een eigen risico. Dit helpt de premie laag te houden. Hoe hoger het eigen risico bedrag is, des te lager is de premie. Het eigen risico waaruit gekozen kan worden varieert van € 180,- tot € 1.800. Bedragen tussen de € 300,- en € 600,- geven in verhouding het meeste voordeel op de premie.

Nederlands kenteken in Spanje
Helaas is het niet mogelijk om een Nederlandse auto te verzekeren in Spanje. De auto heeft een Nederlands kenteken en de eigenaar betaalt in Nederland wegenbelasting. Dit betekent tegelijk dat de eigenaar een Nederlandse auto in Nederland dient te verzekeren. Vaak mag ook niet meer dan drie aaneengesloten maanden met de auto in het buitenland gereden worden.

Wie wel meer dan drie maanden aaneengesloten in Spanje rondrijdt, raad ik aan om de auto op Spaans kenteken te zetten. Er zijn tal van bedrijfjes in Spanje die de auto kunnen invoeren. Het voordeel is dat u in Spanje relatief weinig wegenbelasting betaalt, terwijl de verzekeringspremie ongeveer op gelijk niveau ligt als in Nederland.'

Dit artikel is geschreven door Saskia Gruijters, verbonden aan Hypotienda.

Vorige columns
:
Deel 1: Financiering Spaans onroerend goed
Deel 2: Hypotheek tegen vaste rente in Spanje
Deel 3: Hypotheek oversluiten in Spanje
Deel 4: Zorgverzekering in Spanje(deel 1)
Deel 5: Zorgverzekering in Spanje(deel 2)
Deel 6: Zorgverzekering in Spanje(deel 3)

Landendossier  
Landendossier Spanje Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Spanje
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 04-11-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten