HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Tweede huis als toevluchtsoord

Wiebes zei dat op het moment dagelijks ongeveer 40 zwartspaarders hun vermogen opgeven. Ze biechten gemiddeld 500.000 euro op, wat de Nederlandse fiscus gemiddeld 75.000 euro per persoon oplevert.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes maant zwartspaarders om hun geheime tegoeden op buitenlandse bankrekeningen snel op te geven aan de Belastingdienst. Nu krijgen ze in dat geval nog geen boete, maar binnenkort wel. Eigenlijk is dit geen nieuws meer. Mondi heeft regelmatig aandacht besteed aan de zogenaamde inkeerregeling, waarbij zwartspaarders de kans krijgen zonder boetes alsnog hun tegoeden op te biechten.

Schoon schip
De inkeerregeling wordt tijdelijk versoepeld omdat er een nieuw heffingssysteem komt voor de inkomstenbelasting. In dit nieuwe systeem krijgen goedwillenden eerder duidelijkheid van de fiscus. De regels voor kwaadwillenden worden echter strenger. Zij kunnen nog twaalf jaar worden aangeslagen voor verzwegen inkomen en vermogen zoals een tweede huis in het buitenland. In de aanloop naar dit nieuwe heffingssysteem krijgen zwartspaarders de kans om tijdelijk boeteloos schoon schip te maken. Vanaf 1 juli 2014 geldt de huidige inkeerregeling weer. De boete bedraagt dan dertig procent van de ontdoken belasting in box 3. Vanaf 1 juli 2015 wordt de inkeerregeling verder aangescherpt; de boete bedraagt dan zestig procent van de ontdoken belasting in box 3.
Voor ontdoken belasting in box I (zwart loon of zwarte winst) geldt bij inkeer voor 1 juli 2014 een boete van nul procent. Bij inkeer tussen 1 juli 2014 en 1 juli 2015 geldt een boete van tien procent en daarna geldt in box I een boete van twintig procent.

Wiebes zei dat op het moment dagelijks ongeveer 40 zwartspaarders hun vermogen opgeven. Sinds begin 2013 zijn het er al 7.000. Ze biechten gemiddeld 500.000 euro op, wat de Nederlandse fiscus gemiddeld 75.000 euro per persoon oplevert.

Bankgeheim Europa
Het bankgeheim in Europa staat op het punt te verdwijnen. Dit is voor onze Zuiderburen mede aanleiding om massaal zuurverdiende spaarcenten te investeren in een woning in het buitenland. Maar ook dan is het belangrijk te weten welke stappen men dient te ondernemen. Volgens de Spaanse belastingdienst bijvoorbeeld wordt bij zestig procent van alle woningen die worden verhuurd, geen belasting afgedragen over de huurinkomsten. Zo blijkt uit de publicatie Veel zwarte verhuur van vakantiewoningen in Spanje.

De attente makelaar, Fred van krimpen, plaatse onder het boven vermelde artikel de volgende opmerking:
“Het is opvallend hoeveel makelaars en juridische adviseurs, gestors, enz. aan hun klanten vergeten te vertellen dat er in Spanje voor de belastingen een Brengplicht bestaat, geen haalplicht. D.w.z. dat de belastingplichtige zich zelf om alle belastingen dient te bekommeren. 
De staat en/of gemeenten zijn niet verplicht aanmaningen te sturen. Zij doen dat vaak wel uit eigen interesse. 

Veel buitenlanders denken nog steeds dat Spanje een bananenrepubliek is. Wat het heffen van belastingen betreft zijn ze dat al lang niet meer. Indien men de klant goed van tevoren beraad en ook achteraf op de hoogte houdt, kunnen zij boetes en opgeld op niet betaalde belastingen besparen.”

Deze opmerking geldt niet alleen voor Spanje. Mondi blijft verbaasd hoe naïef mensen kunnen blijven handelen. Dat blijkt ook wel uit de reactie van Wiebes. Te veel Nederlanders besparen op deskundigheid, gaan opnieuw zelf het wiel uitvinden en nemen grote onnodige risico’s. 
Uiteindelijk betalen dus dagelijks wel 40 zwartspaarders
bij voorkeur 75.000 euro aan de belastingdienst om goed te kunnen blijven slapen.
Beurs voor tweede huis
Vrijdag 28 maart, start de Second Home International in de Jaarbeurs Utrecht. Dit is een mooie gelegenheid voor mensen met vrij vermogen om zich te oriënteren op een tweede huis. Mondi is benieuwd welke consequenties de berichtgeving met betrekking tot de inkeerregeling heeft. Zoeken ook de Nederlanders massaal hun toevlucht naar een tweede woning in het buitenland?

Bezoek Second Home International in Utrecht.

Geen risico
Wilt u risico’s vermijden en maximale zekerheid bij aanschaf of bezit van vastgoed in het buitenland, ongeacht waar of bij wie u uiteindelijk koopt? Sluit dan een Mondi lidmaatschap Plus af en laat u persoonlijk begeleiden. Voor meer informatie staat Mondi u graag persoonlijk te woord tijdens de Second Home International in de stand (002) bij de entree. Uiteraard bent u ook meer dan welkom tijdens de lezing van Rob Smulders, dagelijks van vrijdag 28 tot en met zondag 30 maart in seminarruimte 2 van 14.45 tot 15.15 uur.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 27-03-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten