HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Fractional ownership, populaire methode voor koop

In deze tijd waarin het verkrijgen van een financiering moeilijk is zonder aanzienlijke eigen inbreng van financiën, kan een gezamenlijke aankoop de perfecte oplossing zijn. Deel-eigenaar worden van onroerend goed vraagt een veel kleinere investering om bijvoorbeeld een mooie villa te verwerven. Met familie of een (golf)vriendenclubje ligt een eigen woning in het buitenland wellicht toch binnen handbereik.

 
Bron: Dick Knoth, Algarve Makelaar
"Samen kopen kan notarieel gebeuren of via een besloten vennootschap (BV) vorm met meerdere aandeelhouders. Bij vijf deelnemers met een inbreng van ieder 100.000 euro kan u eigenaar worden van een landgoed. Bij de helft hiervan, dus 50.000 euro per deelnemer, kan met zes deelnemers een heel luxe villa met zwembad en fraaie tuin aangekocht worden. Er is al nieuwbouw onroerend goed op de appartementenmarkt onder de 100.000 euro waardoor er al een start kan liggen bij zes deelnemers voor 15.000 euro met twee maanden recht per jaar.

Goede afspraken
Hoe doe je het dan als je er allemaal tegelijk wilt zijn? Een goed reglement is essentieel. Hierin worden praktische zaken als de aanstelling van één verantwoordelijke, inventaris, onderhoud en het verblijf van ieder opgenomen. Het gebruik van de woning kan individueel of afwisselend via een roulatiesysteem vastgelegd worden. Meest gebruikt wordt een basisidee, waarbij nummer één bijvoorbeeld in het eerste jaar de maanden januari, mei en september krijgt. Nummer twee februari, juni en oktober. Nummer drie dan maart, juli en november en nummer vier april, augustus en december. Het jaar daarop schuift iedereen een maand op en zo doe je dat vier jaar lang. Dus ieder van de vier eigenaren komt aan zijn trekken. Drie volle maanden per jaar. Natuurlijk kan er geruild worden of is het mogelijk samen vakantie te vieren. De vaste lasten van onderhoud, verzekeringen en dergelijke kunnen gedeeld worden en desgewenst wordt er gezamenlijk ook een auto gekocht.

Voor veel aspirant kopers die al jaren niet kunnen kopen wegens bankbelemmeringen via hypotheken of doordat ze hun eigen huis in Nederland nog steeds te koop hebben staan, is dit een goede oplossing voor liquiditeit waardoor toch een wens gerealiseerd kan worden. Maakt u van uw aandeel een BV met aandelen, dan hebt u een vermogensaandeel dat verhandelbaar, of vererfbaar is. Er kan ingetreden en ook weer uitgetreden worden voor het ingebrachte bedrag."

De ideale situatie of te veel haken en ogen?
Er zijn heel wat argumenten die ervoor pleiten om gedeeld eigenaar te worden van een woning in het buitenland. Als tweede, derde of zoveelste woning maakt de eigenaar ook maar voor een bepaalde periode gebruik van zijn woning. Zeker als dit huis niet wordt verhuurd. En ondanks dat 'fractional ownership' bijzonder populair is in een groot aantal landen, zien we zelden dat deze eigendomsvorm in Nederland en België wordt aangeboden.

Rob Smulders heeft als directeur van Mondi in 2009 diverse projectontwikkelaars in Spanje, Turkije en Oostenrijk gepolst die een groot aantal onverkochte sleutelklare woningen in portefeuille hadden. Ze vonden 'fractional ownership' te complex of niet interessant genoeg om zich hier daadwerkelijk in te verdiepen. Sterker nog, wat me bijstaat is dat het te veel moeite zou kosten, want in principe moet één woning aan acht (bij 1/8 deel) verschillende partijen verkocht worden. Als je dan nog tientallen woningen moet verkopen ... Tja, dat is inderdaad weer eens iets anders dan je rijk rekenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dick Knoth, Algarve Makelaar.

Opmerking Mondi
Bij aankoop van nieuwbouw worden zaken als inventaris, onderhoud, collectieve verzekeringen, vereniging van eigenaren en dergelijke automatisch geregeld. Vaak is er al een contract aanwezig waarin (eenvoudige) afspraken opgenomen zijn. Wanneer u echter gezamenlijk een bestaand object koopt, kan de grootte van de TV bijvoorbeeld al tot discussie leiden, waardoor de relatie met vrienden en familie behoorlijk onder druk kan komen te staan. Het is van belang om afspraken schriftelijk vast te leggen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 16-10-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten