HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Kwart notarissen verraadt klanten

25 procent van de notariskantoren heeft het afgelopen jaar klanten die een huis probeerden te kopen met contant geld, aangegeven bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), ook wel antiwitwascel genoemd. Slechts 0,44 procent van de vastgoedmakelaars heeft gebruik gemaakt van dezelfde meldplicht. De cijfers voor dit jaar suggereren dat de stijgende trend van het aantal aangiftes doorzet.

Verklaring 
Sinds dit jaar mag niemand in België nog met contant geld een woning kopen, zelfs niet als geringe aanbetaling. Tot afgelopen jaar was dat verbod op betalen met contant geld nog niet zo strikt. Notarissen moesten een klant pas aangeven bij de antiwitwascel als die een poging had gedaan om meer dan tien procent van de aankoopprijs of meer dan 5.000 euro cash te betalen. De Belgische notaris moet in de verkoopakte noteren waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat, inclusief vermelding van de gebruikte bankrekening.

Maar dan lezen we in De Tijd dat het voorschot meestal nog wel buiten de notaris om wordt betaald. De partijen regelen dit onderling met elkaar of via het vastgoedkantoor dat bij de transactie betrokken is. Dit terwijl de makelaar dezelfde meldingsplicht heeft als de notaris. Als mensen bij de notaris aangeven dat ze het voorschot à contant hebben voldaan of ze blijven vaag over de manier waarop het betaald is, moet de notaris ook dat aangeven bij de antiwiswascel.

Waarom maken Belgische makelaars zo weinig gebruik van de meldingsplicht?

Reactie woordvoerder van Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV): “Vooreerst is het zo dat op een globaal cijfer van 139.000 vastgoedtransacties in 2013 het aantal transacties met een reukje aan zeer laag is. We moeten de cijfers dus in de juiste context plaatsen. Naar schatting verloopt 44 procent van alle transacties via een vastgoedmakelaar, terwijl de financiële afhandeling meestal bij de notarissen gebeurt, waar alle transacties passeren. Bovendien is het onderscheid bij de meldingen niet duidelijk of het gaat over betalen met cash geld, wat in België volledig verboden is, of dat het gaat over formaliteiten, bijvoorbeeld het vermelden van het juiste rekeningnummer. We zien aan de cijfers wel dat het plichtsbesef verder groeit. Het aantal meldingen is verdrievoudigd en het aantal melders is verviervoudigd ten opzichte van 2012."

Vergelijking België - Nederland
De antiwitwascel in België heeft in 2013 voor 1,18 miljard euro misdaadgeld opgespoord en aan de gerechtelijke autoriteiten gemeld. De CFI kreeg bijna 23.000 meldingen.
Ter vergelijking met Nederland: De Financial Intelligence Unit (FIU) in Nederland ontving in 2013 ruim 202.000 meldingen en werd voor 1,1 miljard euro aan misdaadgeld opgespoord.
Meldingen  België Nederland
Banken 5.690 18.222
Accountants 139 532
Advocaten 9 10
Makelaars 39 36
Notarissen 967 344













Een transactie is volgens de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme, (Wwft), ongebruikelijk als het aan één of enkele van de zogenoemde indicatoren voldoet. In geval van betalingen in contanten gaat het hierbij om bedragen van 15.000 euro of meer.

Waarom maken Nederlandse advocaten zo weinig gebruik van de meldingsplicht?
Reactie woordvoerder van de Nederlandse Orde van Advocaten (de Orde):
“Slechts een zeer beperkt aantal advocaten verleent diensten die onder de reikwijdte van de Wwft vallen en daarmee onder de eventuele meldplicht. Het beeld bestaat dat de Wwft op alle advocaten van toepassing is en dus ongebruikelijke transacties moeten melden. Dat beeld is niet juist.”

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) geeft aan dat voor notarissen in Nederland een verbod geldt om bedragen van 15.000 euro of meer in contanten aan te nemen of uit te betalen. Als er toch 15.000 euro of meer in contanten wordt betaald of een dergelijke betaling wordt voorgenomen, moet dit door de notaris op grond van de Wwft gemeld worden. Hetzelfde geldt voor stortingen van contanten ten bedrage van 15.000 euro of meer op de bankrekening van de notaris.

Opmerking Mondi
De titel van dit artikel 'Kwart notarissen verraadt klanten' zegt niets over de integriteit van de beroepsgroep. Ook een notaris dient zich te houden aan de wet- en regelgeving. Vergeet daarnaast niet de beroepsethiek. Een deel zwart betalen voor de aankoop van vastgoed in het buitenland komt voor. Officiële cijfers ontbreken uiteraard. Helaas zijn (aspirant)kopers zich niet altijd bewust van de risico's en consequenties. Mondi vermeldt drie aandachtspunten:
  1. Als u vastgoed verkoopt in het buitenland bent u in tal van landen vermogenwinstbelasting verschuldigd, tenminste als u winst maakt op uw woning. Als in de akte een aanzienlijk lager bedrag staat vermeld, dan dat daadwerkelijk (officieel plus zwart) is betaald, heeft dit nadelige consequenties voor de te betalen belastingaanslag;
  2. Mondi constateert dat de belastingdienst in het buitenland niet stilzit en dat eigenaren zomaar met een aanslag geconfronteerd kunnen worden omdat de waarde van de woning (aanzienlijk) hoger wordt ingeschat. Zelfs als de eigenaar dacht een prijs betaald te hebben die eigenlijk te mooi was om waar te zijn. Zonder deugdelijk taxatierapport zal verweer zo goed als kansloos zijn;
  3. Pas op met teveel contant geld op zak. Neemt u 10.000 euro of meer mee als u de Europese Unie in- of uitreist? Dan moet u aangifte doen bij de Douane. Het maakt niet uit of u geld meeneemt of andere waardepapieren (liquide middelen). Er is sprake van meldingsplicht. U hoeft geen belasting te betalen. 

    In een aantal landen van de Europese Unie (EU) moet u ook aangifte doen als u liquide middelen meeneemt uit een ander land van de EU. Informeer daarvoor bij de douane in het land van uw vertrek of bestemming.
Download jaarverslag 2013
België Cel voor Financiële Informatieverwerking |  Download PDF: jv2013-03102014_CFI
Nederland De Financial Intelligence Unit |  Download PDF: FIU_Jaaroverzicht_2013_NL_extern






Download Brochure cliëntenonderzoek en meldingsplicht KNB
Download PDF: Brochure_clintenonderzoek_en_meldingsplicht_(1)_KNB

Bronnen: De Tijd, CFI, FIU, BIV, de Orde, KNB, Overheid.nl, Ministerie van Financiën


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 22-10-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten