HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Vertrouwen Griekse onroerendgoedmarkt neemt toe

Door de strengere Griekse wet- en regelgeving voor onroerend goed, wordt het voor zowel de klant als de makelaar eenvoudiger om op een betrouwbare manier onroerend goed te (ver)kopen in Griekenland.

Griekenland heeft het zwaar te verduren en doet zijn uiterste best om bij de rest van Europa in de smaak te blijven vallen. Door de strengere Griekse wet- en regelgeving voor onroerend goed, wordt het voor zowel de klant als de makelaar eenvoudiger om op een betrouwbare manier onroerend goed te (ver)kopen in Griekenland.

Nieuwe regels
De veranderingen in wet- en regelgeving betreffende legalisering van onroerend goed in Griekenland gaan in een razendsnel tempo. Buiten de verplichte jaarlijkse belastingaangifte, GPS meting van de kavel en invoering van een energielabel, is er nu ook een verplichting van een voorgeschreven officiële verklaring door een bouwkundig ingenieur waarin deze garandeert, dat de bouwvergunning is gelegaliseerd.

Belangrijke aandachtspunten

  1. Alle eigenaren van onroerend goed moeten jaarlijks een belastingaangifte indienen. De aangiftes voor het fiscale jaar 2012, over 2011, moeten uiterlijk ingediend zijn op 15 juni aanstaande, verklaring E1, en op 30 juli aanstaande, verklaring E9. Het is zeer aan te bevelen om de schriftelijke verklaring van de banken over geldinvoer van 2011 voor te bereiden, c.q. alvast zeker te stellen dat er volgend jaar voldoende geld wordt ingevoerd. De limieten zijn afhankelijk van de grootte van het onroerend goed en kunnen bij uw Griekse belastingadviseur worden opgevraagd.
     
  2. Legalisering van bouwwerken zonder (volledige) bouwvergunning. De amnestiewet voor het reguleren van bouwwerken gebouwd zonder vergunning, nr. 4014/2011, is verlengd tot 30 juni 2012. De toepassing ervan is vrijwillig. Alleen in geval van overdracht van onroerende goederen is deze legalisering de basisvoorwaarde voor het afgeven van een voorgeschreven officiële verklaring door een bouwkundig ingenieur, waarin deze garandeert, dat de bouwvergunning is gelegaliseerd. Hierbij wordt een uitgebreide lijst afgewerkt, waarin zelfs natuurstenen muren in de tuin, zwembaden, tuinhuisjes, aangepaste ramen en de binnenwerkse hoogtes vanaf de grond tot op centimeters nauwkeurig worden vastgelegd. Voor zover bekend, kostten legaliseringen, afhankelijk van de omvang, tot nu toe 2.500 tot 14.000 Euro (kosten verkoper).
     
  3. Energielabel. Ook in Griekenland is het voorschrift om bij verkoop van een huis een energielabel te laten opstellen. De kosten hiervan bedragen circa 350 tot 450 Euro. Dit kan alleen door speciaal gecertificeerde ingenieurs worden uitgevoerd. Het label is voor tien jaar geldig.
     
  4. Opmeten van percelen buiten de bebouwde kom. Vanaf 2012 erkennen de notarissen voor objecten buiten de bebouwde kom alleen nog ingemeten plattegronden via GPS.

Praktijk
In praktijk beleeft Joop Derksen als aanbieder van onroerend goed, een opleving van de markt. “Na het einde van een lange periode van onzekerheid of Griekenland wel of niet binnen de eurozone zou blijven, is er opnieuw volop belangstelling voor een tweede huis in Griekenland. Deze belangstelling wordt gevoed door de wetenschap dat de onroerendgoedprijzen voor een tweede huis momenteel een dieptepunt bereikt hebben. De Griekse onroerendgoedmarkt zal zich vroeg of laat weer stabiliseren en de mogelijkheid om fors te onderhandelen wordt dan weer kleiner. Op dit moment zijn er bij flinke prijsonderhandelingen soms kortingen van 40 tot 50 procent op bouwkavels te behalen. Op bestaande huizen zijn kortingen van 25 tot 35 procent op de vraagprijs zeker geen uitzondering. Afgelopen week tijdens een werkbezoek aan Griekenland met klanten kreeg ik de opmerking: 

"Het is net een grote snoepwinkel waar we een keuze
moeten maken uit al het lekkers dat wordt aangeboden"

Dit echtpaar heeft ook daadwerkelijk het lekkerste snoepje kunnen vinden en definitief gekozen voor een prachtige zeekavel met de voetjes in zee voor een spectaculaire aankoopprijs!”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pelops Greek Houses

 



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 29-03-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten