HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Koop (g)een tweede huis in Frankrijk

Als het aan de Franse regering ligt, wordt een extra belasting geheven op tweede huizen in het land. Hierdoor zouden vooral vermogende buitenlanders worden getroffen.

Frankrijk, naast Spanje veruit het populairste land voor een tweede woning voor Belgen en Nederlanders, maakt het zichzelf onnodig moeilijk. Of hebben we te maken met een politiek spel? Als het aan de Franse regering ligt, wordt een extra belasting geheven op tweede huizen in het land. Hierdoor zouden vooral vermogende buitenlanders worden getroffen. 'Bercy' doet er alles aan om buitenlanders te ontmoedigen, die een pied-à-terre in Frankrijk willen aanschaffen, maar dat kan uiteraard nooit de bedoeling zijn.

Wat is er aan de hand

 
Bron: mr. Sietze-Jan Dijkstra, als advocaat en notarieel jurist verbonden aan Steinz & Dijkstra Advocaten
Uitleg over weekendbelasting door mr. Sietze Jan Dijkstra:
“Ik heb mij omtrent de zogenaamde “weekend taks” geïnformeerd in Frankrijk en heb getracht het nodige daarover op te zoeken. Daar is het volgende uitgekomen:
Er is op 3 november jongstleden een artikel geschreven door mevrouw Elsa Conesa in de krant genaamd Les Echos omtrent de weekend taks. 
Download PDF: Une_nouvelle_taxe 

De weekend taks is een bedenksel van 'Bercy' (Het Ministerie van Financiën in Parijs) en heeft vooralsnog geen enkele wetgevende macht. Sterker nog, de Franse deskundigen die ik hierover heb gesproken denken dat het idee weer snel in duigen zal vallen, omdat er ook veel Fransen zijn die een tweede huis bezitten. Ook zij zullen dan worden getroffen door deze belasting."

Wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen Franse ingezetenen en niet-Franse ingezetenen?
"Er zal geen onderscheid worden gemaakt tussen Fransen en niet-Fransen deze belasting aangaande."

Wat is uw advies aan Belgen en Nederlanders die een tweede woning willen kopen in Frankrijk?
"Het advies dat ik aan Belgen en Nederlanders zou willen geven, is: 
Laat je niet door alle door Bercy opgelaten luchtballonnen weerhouden om je hart te volgen als je het droomhuis in Frankrijk hebt gevonden. Zeer vaak komen de wilde plannen van Bercy niet van de grond."

Opmerking Mondi
Mondi sluit zich aan bij dit advies. Hoe meer ballonnetjes worden opgegooid, hoe meer onzekerheid in de markt sluipt. En dit geldt echt niet alleen voor Frankrijk. Eventuele aankoopbeslissingen worden uitgesteld of zelfs afgesteld. Wel is het van belang op de hoogte te zijn van mogelijke conseqenties (dus ook fiscaal, juridische en financieel) als u daadwerkelijk een huis koopt in het buitenland, ongeacht in welke land dit gebeurd. Pas dan kunt u tot een weloverwogen aankoopbeslissing komen en wordt u achteraf niet met ongewenste verrassingen geconfronteerd.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 06-11-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten