HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Buitenlanders met Brits onroerend goed getroffen

Het Verenigd Koninkrijk heeft in het afgelopen jaar aanzienlijke wijzigingen doorgevoerd inzake het aanhouden van Brits residentieel onroerend goed door buitenlanders.

Het Verenigd Koninkrijk (hierna VK) heeft in het afgelopen jaar aanzienlijke wijzigingen doorgevoerd inzake het aanhouden van Brits residentieel onroerend goed door buitenlanders. De registratiebelasting wordt algemeen verhoogd, het toepassingsgebied van de vermogensbelasting voor vennootschappen wordt aangedikt, en de meerwaardebelasting wordt verruimd naar niet-inwoners. Bovendien worden de non-doms zwaarder belast wanneer hun inkomsten dienen als onderpand voor een lening om onroerend goed aan te kopen. Reden om een en ander verder toe te lichten.
 
Bron: Bart Verdickt | advocaat bij Cazimir

De registratiebelasting (Stamp duty land tax of SDLT) wordt aanzienlijk verhoogd. Het maximumtarief van zeven procent wordt opgetrokken naar twaalf procent, op een onroerend goed van bijvoorbeeld 500.000 GBP betaalt u nu 15.000 GBP in plaats van 8.750 GBP. Voor aankopen door een vennootschap kan het tarief zelfs oplopen tot vijftien procent.

Daarnaast wordt ook de vermogensbelasting op waardevolle onroerende goederen aangehouden door vennootschappen (Annual tax on enveloped dwellings of ATED) verhoogd. Om te beginnen wordt de definitie van 'waardevol' verruimd, door de minimumwaarde van 2.000.000 GBP te verlagen tot 500.000 GBP. Daarnaast wordt de belasting met vijftig procent verhoogd, met een jaarlijks maximum van 218.200 GBP.

De volgende wijziging vergt wat bijkomende achtergrondinformatie. Het VK kent immers een afwijkend (en voordelig) fiscaal regime voor ‘non-doms’, of ‘non-domiciled residents’. Dit zijn inwoners van het VK met een domicilie in het buitenland, waardoor zij niet belast worden op hun niet-VK inkomsten tenzij deze in het VK worden binnengebracht. Het buitenlands domicilie wordt gekenmerkt door de intentie om ooit terug te keren, maar is in de praktijk moeilijk te bepalen.

De wijziging bepaalt nu dat als non-doms een Brits onroerend goed aankopen middels een lening waarvoor deze buitenlandse inkomsten als zekerheid worden gegeven, deze inkomsten toch belast worden in het VK. Bijgevolg wordt het moeilijker gemaakt voor de non-doms om met niet-belaste inkomsten Brits onroerend goed aan te kopen. Bovendien is het niet langer mogelijk dat de non-dom een lening aangaat met het Brits onroerend goed als onderpand, om te investeren buiten het VK (de inkomsten hiervan zijn onbelast in het VK), en dan deze lening af te trekken van de waarde van het onroerend goed in de erfbelasting (Inheritance tax of IHT).

De laatste en meest ingrijpende wijziging betreft de invoering van een meerwaardebelasting. Tot voor kort was de meerwaarde op een Brits onroerend goed gerealiseerd door een niet-inwoner immers vrijgesteld in het VK. Vanaf 6 april 2015 worden zulke meerwaarden belast aan een tarief van achttien of achtentwintig procent voor individuen, en twintig procent voor vennootschappen. De meerwaarde wordt enkel berekend op de waardetoename na 6 april 2015. Voor vennootschappen die onder de ATED vallen, geldt echter afwijkend het tarief van achtentwintig procent voor de waardetoename na 6 april 2013.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 04-03-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten