HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

De werking van annuïteiten in Frankrijk

In Frankrijk hebben veel banken een interessante producteigenschap aan deze hypotheekvorm toegevoegd die risicodempend werkt en ook nog eens geld opbrengt.

In Nederland is hij door de nieuwe fiscale eisen weer helemaal in opkomst: de annuïteitenhypotheek. In Frankrijk is de annuïteitenhypotheek echter nooit weg geweest, en al vele jaren verreweg de meest gebruikte hypotheekvorm. In Frankrijk hebben veel banken een interessante producteigenschap aan deze hypotheekvorm toegevoegd die risicodempend werkt en ook nog eens geld opbrengt.

 
Bron: Drs. Albertjan Massier, Hypotheek & Buitenland
Gratis haalbaarheidstoets
Raadpleeg hiervoor de pagina:
Haalbaarheid financiering woning buitenland
Annuïteiten
Vraag een gemiddelde Nederlandse huiseigenaar met een hypotheek wat een annuïteitenhypotheek is, en hij zal het je, tenzij het een 50-plusser is, hoogstwaarschijnlijk niet kunnen uitleggen. Sinds de jaren 80 van vorige eeuw is de annuïteitenhypotheek langzaam maar zeker uit gebruik geraakt en toen ook langzaam uit ons collectieve ‘hypotheek’-geheugen verdwenen. De enige hypotheekvorm die, uit oogpunt van fiscale optimalisatie, nog werd aangeboden was de aflossingsvrije hypotheek, wel of niet met een ‘spaarpot’ van enige vorm daarnaast. Maar de tijden zijn veranderd. We gaan weer wennen aan de aloude annuïteitenhypotheek omdat alleen voor die hypotheekvorm er nog hypotheekrenteaftrek zal zijn. Deze in feite heel simpele hypotheekvorm waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt (uitgaande van een vaste rente), bestaat uit een component rente en een component aflossing. Al naar gelang de looptijd vordert, verandert de omvang van de samenstelling van de maandlast: de component rente daalt, en de component aflossing stijgt. De (start-)maandlast is de resultante van een wiskundige formule.

Keuze tussen vaste of variabele rente
In de vorige bijdrage via de website van Mondi schreef drs. Albertjan Massier al uitvoerig over de keuze tussen vaste of variabele rente, Hypotheek Frankrijk: De keuze tussen vaste en variabele rente De conclusie was dat het in principe goedkoper is om voor variabele rente te kiezen, maar dat er ook een nadeel aan kleeft: er is het risico dat de rente plots flink stijgt en dat daardoor ook de maandlast omhoog schiet. Dat laatste is natuurlijk niet voor iedereen op te vangen, bovendien zijn er voldoende mensen die daar slecht van slapen, en dat is het nooit waard. In Frankrijk is echter een producteigenschap ontwikkeld die de keuze voor variabele rente toch weer wat aantrekkelijker maakt.

Accordeonformule
De annuïteitenhypotheek is in Frankrijk al zo lang in gebruik, dat deze enigszins is doorontwikkeld, onder andere met een interessante producteigenschap: de zogenaamde ‘accordeonformule’. De accordeonformule komt erop neer dat, indien de keus is gemaakt voor variabele rente (of voor een korte periode van vaste rente) er een bescherming is tegen een stijgende maandlast, omdat bij een stijging van de rente niet de maandlast wordt verhoogd, maar de looptijd van de hypotheek wordt verlengd. Kortom, de looptijd van de hypotheek fungeert als buffer voor een stijgende maandlast. Als de rente dan weer daalt, dan wordt ook de looptijd weer verkort. Zo wordt een belangrijk risico bij de keuze voor variabele rente weggenomen: de kans van een stijgende maandlast op korte termijn. Er blijft echter wel een risico bestaan: de kans op een langere looptijd dan initieel is aangegaan.

Werking van de accordeonformule
Hoe werkt de accordeonformule dan precies?


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 01-11-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten