Volg Mondi:
Home > Nieuwsoverzicht > Harde klappen Bulgaarse onroerendgoedmarkt
Onze nieuwsbrief

Harde klappen Bulgaarse onroerendgoedmarkt


Waar de klappen van de crisis het hardste aankomen? Misschien wel in Oost-Europa. Volgens een onderzoek van Raiffeisen Imoti, een Bulgaars makelaarskantoor, ligt het aantal verkopen in Bulgarije in de eerst zes maanden van 2009 maar liefst 42 procent onder het aantal verkopen van dezelfde periode in 2008.

Volgens het onderzoek zet het negatieve resultaat uit het vierde kwartaal van vorig jaar door in het begin van dit jaar. Veel potentiële kopers blijken langer te wachten met een aanschaf omdat de prijzen wellicht nog verder dalen en omdat het nog wel even duurt voordat de Bulgaarse markt zich herstelt. Volgens het rapport zijn de enige actieve investeerders diegenen die risico’s willen nemen. Het pijnlijke is echter dat dit ook geldt voor het bedrijfsleven. Volgens het rapport zijn er nauwelijks grote commerciële of industriële projecten gestart in het eerste half jaar.

Buitenlanders
Aan het einde van 2008 waren de huizenprijzen gemiddeld 11,7 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dit is het resultaat van de eerste drie kwartalen. Pas in het vierde kwartaal gingen de Bulgaarse huizenprijzen dalen. Volgens cijfers van het Bulgaarse Nationaal Statistisch Bureau daalden de prijzen met 4,1 procent naar € 695 (1.359 BGN) per vierkante meter. Dit is het einde van een periode van flinke prijsstijgingen.

In 2007 stegen de prijzen met 27 procent, in 2006 met 16 procent en in 2005 met 37 procent. De toetreding tot de Europese Unie heeft de huizenverkopen aan buitenlanders sterk gestimuleerd in Bulgarije. Deze buitenlanders laten het op dit moment een beetje afweten. Het eerste kwartaal van dit jaar bedroegen de gemiddelde prijzen prijzen 1.190 BGN en in het tweede kwartaal 1.074 BGN.

Meer informatie over Bulgarije en het Bulgaarse koopproces leest u in het vernieuwde landendossier Bulgarije.

bron: National Statistical Institute, Bulgaria Propertywise, Mondi

Landendossier  
Landendossier Bulgarije Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Bulgarije
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.


Datum: 14-08-2009

Terug naar overzicht

Reageren

Dhr. Rob Smulders | directeur Mondi 07-02-2013
Geachte heer Schulkens,

De animo vanuit Nederland en BelgiŽ voor vastgoed in Bulgarije, maar ook voor andere Oost-Europese landen is sinds 2009 zeer gering. Onze redactie zal zorgdragen voor een update. Dit vergt wel enige research.
Dhr. F.J.L. Schulkes 05-02-2013
Zouden jullie een update kunnen publiceren over de prijzen in Bulgarije na 14-08-2009 aub.
 

Bericht
Bent u al lid van Mondi of heeft u zich kosteloos geregistreerd: Ja     Nee
Typ deze code over in het hokje hieronder!
Code:
 
Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen: objectief, informatief en betrouwbaar.
Naam:
E-mail:

Publieke beoordeling

Hoe wordt uw makelaar / projectontwikkelaar beoordeeld? Geef ook uw mening!
naar de beoordeling lijst Stem nu