HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Vijf tips tegen oplichting bij autoverhuur

Huurders worden regelmatig ter plaatse onder zware druk gezet om een dure verzekering af te sluiten, ook als zij dachten dat die al inbegrepen was.

De vakantieperiode komt er weer aan en menig Nederlander reist af naar het buitenland en huurt daar een auto. Maar hoe weer je je tegen autoverhuurders die je proberen te belazeren met kleine lettertjes? De vijf valkuilen bij autohuur in het buitenland en wat je daar volgens de Consumentenbond aan kunt doen.

1. Kleine lettertjes
Huurders worden vaak overvallen door kleine lettertjes in de voorwaarden, zoals meerkosten voor jonge, oude of extra bestuurders, navigatie, autostoeltjes. Vaak is een creditcard op naam van de huurder nodig.
Tip: Check de voorwaarden vooraf. Extra bestuurder kost zo 5 à 10 euro per dag. Bestuurders jonger dan 25 of ouder dan 70 of 75 jaar betalen vaak meer. Neem zelf navigatie en autostoeltje mee. Wees op tijd met inleveren, een uur te laat kan een dag extra huur kosten.

2. Gedoe met verzekering
Basisverzekeringen voor wettelijke aansprakelijkheid zijn vaak inbegrepen, maar wel met fors eigen risico tot wel 1.000 euro. Huurders worden regelmatig ter plaatse onder zware druk gezet om een dure verzekering af te sluiten, ook als zij dachten dat die al inbegrepen was.
Tip: Lees vóór reservering de verzekeringsvoorwaarden en verlaag het eigen risico of koop het af. Laat aan de hand van de voucher ter plaatse zien dat zo'n verzekering niet nodig is. Wil de verhuurder de auto niet meegeven, probeer dan telefonisch hulp te krijgen van je boekingssite of intermediair. Als het niet anders kan, teken je onder protest, betaal met creditcard, maak je klacht duidelijk en probeer je geld terug te krijgen via creditcardmaatschappij.

3. Zogenaamde schade
Bij het terugbrengen van de auto of later krijgen huurders soms een rekening voor schoonmaakkosten of schade die zij niet hebben veroorzaakt, zoals minuscule krasjes die bij controle onopgemerkt bleven.
Tip: Maak bij het afhalen foto's - of beter nog een filmpje - vanuit alle hoeken. Laat alle aanwezige beschadigingen aantekenen op het formulier. Laat na controle bij het terugbrengen een medewerker tekenen dat de auto geen (nieuwe) beschadigingen heeft.

4. Brandstoftrucs
Sommige verhuurders hanteren een 'full-empty policy', daarbij betaal je voor een volle tank en mag je die leeg inleveren. Instinker is dat je een veel hogere prijs betaalt dan aan de pomp en soms nog een toeslag, terwijl je voor ongebruikte brandstof weinig of niets terugkrijgt.
Tip: Kies voor een verhuurder met een eerlijk brandstofbeleid: vol meenemen, vol inleveren. Neem foto's van de brandstofmeter bij afhalen en inleveren, bewaar tankbonnen, noteer kilometerstanden en tank zo dicht mogelijk bij de luchthaven.

5. Spookafschrijvingen
Bij thuiskomst worden huurders geconfronteerd met raadselachtige creditcardafschrijvingen.
Tip: Vraag bij het inleveren van de auto na de controle een bewijs van de kosten. Controleer thuis regelmatig creditcardafschrijvingen. Maak meteen bezwaar met een afschrift naar de intermediair. Verhuurder Sunny Cars biedt, voor zover bij de Consumentenbond bekend is, op populaire bestemmingen autohuur aan zonder creditcard en dus ook zonder borg.

Bron: AD


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 26-05-2016

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten