HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Grotere pakkans na verkeersovertreding binnen EU

De voordelen van de autoreis worden vanaf heden verstoord door de grotere kans op het ontvangen van een bekeuring na een verkeersovertreding.

De reis naar een tweede huis in Europa wordt meestal per auto afgelegd. Praktisch natuurlijk want er kan extra veel bagage meegenomen worden. En plezierig omdat u onderweg het landschap ziet veranderen in een beeld dat u steeds beter bevalt. Maar let op! De voordelen van de autoreis worden vanaf heden verstoord door de grotere kans op het ontvangen van een bekeuring na een verkeersovertreding. Tenzij u zich keurig aan de regels houdt natuurlijk.

Door uitwisseling van kentekengegevens tussen Europese landen op basis van de zogeheten Cross Border Enforcement (CBE) EU-richtlijn wordt de handhaving van verkeersregels verbeterd. Nederlandse automobilisten die in een ander Europees land bijvoorbeeld de maximum snelheid overtreden of door rood licht rijden, kunnen hierdoor straks vaker thuis een verkeersboete op de deurmat verwachten. Hetzelfde geldt voor andere EU-inwoners die in Nederland een verkeersovertreding begaan.

Bij verkeersovertredingen die worden geconstateerd door digitale handhavingsapparatuur, zoals te hard rijden en door rood licht rijden, wisselt Nederland al kentekengegevens uit met Duitsland, België en Zwitserland. Hierover heeft Nederland met deze drie landen al jaren bilaterale afspraken. Met de implementatie van de CBE-richtlijn per 7 november wordt de uitwisseling van kentekengegevens met meer EU-landen eenvoudiger.

Technische aanpassingen
Het Nederlandse kentekenregister bij de RDW is per 7 november gereed voor uitwisseling van kentekengegevens op basis van de EU-richtlijn. Op dit moment maken andere EU-landen ook werk van de technische aanpassingen om de uitwisseling van kentekengegevens mogelijk te maken. De uitwisseling kan beginnen zodra een ander land hiervoor gereed is. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken hebben aangegeven niet mee te doen.

Voor Nederland zijn België en Duitsland als directe buurlanden de belangrijkste landen om kentekengegevens mee uit te wisselen voor handhaving van verkeersregels en de verkeersveiligheid. Met deze landen is immers sprake van veel verkeer over en weer. Daarom zijn hierover in het verleden al afspraken gemaakt. Op basis van kentekenregistratie werden in 2012 op voertuigen met Belgische kentekens 224.998 verkeersovertredingen geconstateerd op grond van de Wet Mulder en 283.262 op voertuigen met Duitse kentekens.

Wegpiraten uit Polen
Voor Nederland is het vooral van belang om met andere EU-landen kentekens uit te wisselen, waarbij ook sprake is van veel verkeersdeelnemers uit die landen in Nederland. Daarbij is Nederland ervan afhankelijk in hoeverre deze landen ook klaar zijn voor uitwisseling van kentekengegevens. Op basis van een eerste steekproef en cijfers over staande houdingen van buitenlandse verkeersovertreders in Nederland komen een aantal landen als eerste in beeld. Zo heeft het CJIB in 2012 voor wat betreft staande houdingen in totaal 12.112 snelheidsovertredingen met een buitenlandse overtreder afgehandeld. Als Belgen en Duitsers buiten beschouwing worden gelaten, worden Polen (2.564), Fransen (534), Bulgaren (480), Roemenen (207) en Litouwen (196) het meeste staande gehouden door de politie vanwege snelheidsovertredingen. Van deze landen is bekend dat zij ook werk maken van technische aanpassingen om uitwisseling van kentekengegevens mogelijk te maken de komende tijd.

De CBE-richtlijn heeft betrekking op acht overtredingen:
  1. Rijden met een te hoge snelheid;
  2. Het niet dragen van een veiligheidsgordel;
  3. Niet stoppen voor een rood licht;
  4. Rijden onder invloed van drank;
  5. Rijden onder invloed van drugs;
  6. Het niet dragen van een veiligheidshelm;
  7. Het gebruiken van een verboden rijstrook;
  8. Het illegale gebruik van een mobiele telefoon of een ander communicatieapparaat tijdens het rijden.
Bron: Rijksoverheid

~lidmaatschappen~


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 13-11-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten