Volg Mondi:
Home > Bulgarije > 'Bulgarije op mijn verlanglijstje'
Onze nieuwsbrief

'Bulgarije op mijn verlanglijstje'


Column:  Niko Vossebeld

De vastgoedmarkt van Bulgarije ontwikkelt zich stukje bij beetje. Met lage prijzen, het lidmaatschap van de Europese Unie (EU) en de toetreding tot de Eurozone kan het land zich op steeds meer aandacht verheugen. Niko Vossebeld heeft sinds 2002 een appartement aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust. Hij vertelt zijn ervaringen aan Mondi.

“De afgelopen jaren heb ik met mijn gezin vakanties gevierd in diverse Europese landen,” vertelt Niko Vossebeld, “maar na een vakantie in 2001 aan de Zwarte Zeekust van Bulgarije ontstond bij ons een bepaald gevoel dat ons ertoe zette dit land vaker te bezoeken.” Dat gevoel komt niet zomaar ergens vandaan. Vossebeld roemt de combinatie van een verrassende keuken, een mild klimaat en een zeer vriendelijke bevolking. “Een tweede woning stond al enige tijd op mijn verlanglijstje en na nog enkele bezoeken bleek Bulgarije ook een prettig investeringsklimaat te hebben. En hoewel de onroerendgoedprijzen op dit moment nog aantrekkelijk laag zijn, was dat enkele jaren geleden nog meer het geval. De tendens van waardestijging kondigde zich toen al aan, doordat het EU lidmaatschap in zicht kwam (Bulgarije is EU-lid sinds 2007) en het aantal toeristen was al sterk groeiend.”

Natuur en klimaat waren een belangrijke reden voor de voorkeur van Vossebeld voor Bulgarije. “Het klimaat is milder dan in landen als Turkije en Griekenland. Op een enkele hittegolf na is het aan de kust in de zomer zeer mild. En in de bergen in het binnenland is een hoge mate van sneeuwzekerheid. Dat is voor wintersporters natuurlijk erg interessant.” Het landschap noemt hij zeer divers, van de rivierdelta tot in de bergen.

Strop
Het besluit om een appartement in Bulgarije te kopen was snel gemaakt, maar had in beginsel nog wel wat voeten in de aarde. In 2002 dacht hij zijn droomstulpje gevonden te hebben in het eeuwenoude plaatsje Pomorie, vlakbij Burgas aan de Zwarte Zeekust. “Dat jaar werd door een Nederlands bedrijf ter plaatse een groot resort opgezet, wat als eerste mijn aandacht trok. De locatie en kwaliteit van het resort en met name de prijzen waren zeer aantrekkelijk. Dat vonden ook honderden andere Nederlanders, Britten, Russen en Ieren, die gezamenlijk in het resort investeerden. Helaas bleek het project grotendeels gebakken lucht. Nadat nog geen 10 procent van de bouw was gerealiseerd, bleek investeringsgeld verdwenen en werd de bouwmaatschappij niet meer betaald. Een verschrikkelijke strop voor de investeerders en een smet op de positieve ontwikkelingen in Bulgarije.”

Gelukkig werd de bouw later overgenomen en alsnog op professionele wijze afgebouwd door een grote Ierse projectontwikkelaar, Platinum Developments (Mondi Professional). Vossebeld: “Met name door de aankoop van mijn appartement, kreeg ik een intensief contact met deze organisatie, die momenteel voor anderhalf miljard euro aan nieuwbouwprojecten realiseert. Dat gebeurt aan de Zwarte Zeekust, maar ook in het zeer aantrekkelijke wintersportgebied van Bulgarije.” Het bedrijf werkte dermate naar tevredenheid, dat Vossebeld inmiddels zelfs parttime als Sales Coördinator voor het bedrijf optreedt. Om zo Nederlanders en Belgen voor Bulgarije te interesseren. “De aankoopbegeleiding door Platinum Developments was echt prima en erg persoonlijk. Uiteindelijk wordt bij de notaris een Nederlandstalige akte ondertekend, zodat je goed weet wat je tekent.”

Verhalen
Volgens Vossebeld, die in Nederland en Duitsland twee grafi sche bedrijven leidt, is Bulgarije een land in opkomst. “In Nederland kan men wel eens een vooroordeel hebben met betrekking tot Oost-Europa. Dit is niet altijd onterecht. Iedereen leest wel eens een verhaal over Bulgaren of Roemenen, die zowel binnen onze eigen grenzen alsook in deze landen zelf negatief in het nieuws komen. Natuurlijk moet je, zoals in alle vakantielanden, rekening houden met zaken als kleine criminaliteit. Maar als toerist heb ik nooit een onbehaaglijk gevoel gehad in Bulgarije.”

Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat alles in Bulgarije perfect geregeld is. “De mate van welvaart in Bulgarije is nog sterk afwijkend van die van Nederland. Ondanks dat de EU miljarden investeert in de infrastructuur en ondanks de aanwezigheid van veel buitenlandse bedrijven in Bulgarije, ligt de levensstandaard voor Europese begrippen laag. Een gemiddeld maandsalaris bedraagt nog geen 300 euro en de verschillen tussen ‘relatief arm’ en rijk zijn navenant. De economie is echter al enkele jaren met vijf à zes procent per jaar aan het groeien en ik denk dat dit voorlopig niet zal stoppen. Het groeiende toerisme draagt hier natuurlijk aan bij. Hopelijk kan elke Bulgaar daar een graantje van meepikken...” Dat mag ook wel, want er verandert veel onder invloed van de buitenlandse investeerders. “Ik denk wel dat de meeste Bulgaren inzien dat het aantrekken van buitenlandse investeerders een positieve invloed heeft, en dat de economie mede daardoor ook sterk groeit. Maar ik kan me voorstellen dat ze zich er ook een beetje onbehaaglijk bij voelen.”

Musea
De populairste regio om te investeren is de Zwarte Zeekust. Niet zo verwonderlijk, want het klimaat daar is mild en de stranden mooi. Maar Vossebeld wijst ook op het wintersportgebied in het centrum van het land. “Daar wordt ook veel geïnvesteerd. Er worden zoveel resorts gebouwd dat het zelfs moeilijk wordt om goed en betrouwbaar personeel te vinden! Grote steden als Sofi a en Plovdiv zijn cultureel interessant, al moet ik daar wel bij zeggen dat ik heb begrepen dat Sofi a nog zeker een jaar of vijf á tien achterloopt op het Westen. Het is in veel opzichten nog een wat grauwe, typisch Oost-Europese stad. Er zijn interessante musea, maar het is allemaal nog in ontwikkeling. Ik zou iedereen aanraden om in eerste instantie via een organisatie een huis of appartement te kopen. Ik heb het zelf via Platinum Developments gedaan, en die hebben een juridisch team dat me gedurende het gehele traject heeft bijgestaan. Die zullen heel wat geworsteld hebben om het koopproces rond te krijgen. Maar het hele proces is wel prima verlopen; er is een notariële akte opgesteld in het Nederlands, zodat ik ook wist wat ik ondertekende. Ik denk dan ook niet dat het erg praktisch is om zelf achter een huis aan te gaan. Want je moet ook een eigen bedrijf oprichten om grond te kunnen kopen in Bulgarije.”

Het verhuren van een eigen pand in Bulgarije kan volgens Vossebeld een aantrekkelijke optie zijn. Hijzelf laat zijn appartement in Pomorie verhuren door Platinum zelf. “Dat heeft het voordeel, dat mijn appartement gegarandeerd het hele jaar door voor 5,5 procent rendement is verhuurd. Er zijn al contracten met reisorganisaties als Thomas Cook. Stel je voor dat je een villa van een ton in Bulgarije koopt, dan kun je daar jaarlijks toch nog 5.500 euro aan overhouden.” Nog een laatste tip voor de aanstaande koper? Jazeker. “Een opmerkelijk verschil met Nederland is, dat de Bulgaar ja knikt als hij nee bedoelt. En omgekeerd.” Geen onbelangrijk detail, het kan een hoop misverstanden bij het kopen van een huis voorkomen.
 

Landendossier
 
Landendossier Bulgarije
Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Bulgarije

Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen: objectief, informatief en betrouwbaar.
Naam:
E-mail:

Publieke beoordeling

Hoe wordt uw makelaar / projectontwikkelaar beoordeeld? Geef ook uw mening!
naar de beoordeling lijst Stem nu