Volg Mondi:
Home > Nieuwsoverzicht > Autoverzekering in Spanje
Onze nieuwsbrief

Autoverzekering in Spanje


Column | Verzekeringen en hypotheek in Spanje

Wie langer dan drie aaneengesloten maanden met zijn auto in het buitenland rijdt, mag dat officieel niet met een Nederlands kenteken doen. Dit heeft ook gevolgen voor de verzekering van de auto. Saskia Gruijters is hypotheek- en verzekeringsadviseur in Spanje. Één keer per maand vertelt zij over verzekeringen en hypotheken in Spanje. In dit artikel informatie over autoverzekeringen in Spanje.

Als resident maar óók als niet-resident is het mogelijk een auto te kopen, verzekeren en rijden in Spanje. Hier bestaat nog wel eens verwarring over. Voorwaarde is dat u een NIE-nummer in Spanje heeft. Wie een woning in Spanje bezit heeft, als het goed is, ook altijd al een NIE-nummer.

Hoogte premie
De hoogte van een premie van een autoverzekering hangt af van het soort dekking dat gekozen wordt. Zoals in Nederland bestaat de keuze uit verschillende dekkingen, van basale dekking (WA) tot volledige dekking (allrisk).

No-claim
De hoogte van de premie is mede afhankelijk van het aantal opgebouwde no-claimjaren in Nederland. Dit kan een flinke besparing van de premie opleveren. Veel Spaanse maatschappijen weten geen raad met Nederlandse no-claim, geef dit dus van tevoren altijd goed aan!

In Spanje bestaan drie verschillende soorten dekkingen:
  • W.A
  • W.A. Plus (brand, diefstal, ruitbreuk en total loss)
  • Allrisk
Wegenwacht is bij alle drie de dekkingen inbegrepen.

W.A.
Het is een wettelijke vereiste om een auto te verzekeren in Spanje. W.A. (wettelijke aansprakelijkheid) is een basisverzekering en de goedkoopste van de drie. Het verzekert iemand tegen schade die hij toebrengt aan de auto van derden. Schade aan de eigen auto valt niet binnen deze dekking. Bij een W.A.-verzekering is er geen sprake van eigen risico.

W.A. Plus
Deze verzekering is gelijk aan de W.A.-verzekering aangevuld met dekkingen tegen brand, diefstal, ruitbreuk en total loss bij een ongeval. Bij een W.A.-Plus-verzekering is er geen sprake van eigen risico.

Allrisk
Een allriskverzekering dekt alle schade bij een ongeval, diefstal en brand, inclusief de schade die de eigenaar toebrengt aan zijn eigen voertuig. Bij bovenstaande gevallen zal de verzekeraar de volledige reparatiekosten betalen of de catalogusmarktwaarde wordt uitgekeerd. Kortom, de kosten worden vergoed wanneer de eigenaar zelf of een ander schade toebrengt aan de auto.

Eigen risico
Bij een allriskverzekering hoort een eigen risico. Dit helpt de premie laag te houden. Hoe hoger het eigen risico bedrag is, des te lager is de premie. Het eigen risico waaruit gekozen kan worden varieert van € 180,- tot € 1.800. Bedragen tussen de € 300,- en € 600,- geven in verhouding het meeste voordeel op de premie.

Nederlands kenteken in Spanje
Helaas is het niet mogelijk om een Nederlandse auto te verzekeren in Spanje. De auto heeft een Nederlands kenteken en de eigenaar betaalt in Nederland wegenbelasting. Dit betekent tegelijk dat de eigenaar een Nederlandse auto in Nederland dient te verzekeren. Vaak mag ook niet meer dan drie aaneengesloten maanden met de auto in het buitenland gereden worden.

Wie wel meer dan drie maanden aaneengesloten in Spanje rondrijdt, raad ik aan om de auto op Spaans kenteken te zetten. Er zijn tal van bedrijfjes in Spanje die de auto kunnen invoeren. Het voordeel is dat u in Spanje relatief weinig wegenbelasting betaalt, terwijl de verzekeringspremie ongeveer op gelijk niveau ligt als in Nederland.'

Dit artikel is geschreven door Saskia Gruijters, verbonden aan Hypotienda.

Vorige columns
:
Deel 1: Financiering Spaans onroerend goed
Deel 2: Hypotheek tegen vaste rente in Spanje
Deel 3: Hypotheek oversluiten in Spanje
Deel 4: Zorgverzekering in Spanje(deel 1)
Deel 5: Zorgverzekering in Spanje(deel 2)
Deel 6: Zorgverzekering in Spanje(deel 3)

Landendossier  
Landendossier Spanje Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Spanje
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.Datum: 04-11-2010

Terug naar overzicht

Reageren

Dhr. Rob Smulders | directeur Mondi 18-05-2016
Geachte heer Sietaram,
Mondi is een belangenorganisatie. Wij verzoeken u vriendelijk met een verzekeraar contact op te nemen voor een prijsopgave.
Dhr. S Sietaram 18-05-2016
Aanvraag offerte autoverzekering voor:
Renault Scenic RX4, bouwjaar 2003, Benzine, maximaal 5000 km per jaar te rijden, WA-plus aanvraag, 21 schadevrije jaren in nederland., Niet-ingezetene, wel eigenaar huis in Spanje met NIE.
Dhr. Rob Smulders | directeur Mondi 19-08-2013
Geachte mevrouw Schoormans,

N.a.v. uw reactie hebben we contact opgenomen met Saskia Gruijters van Hypotienda.
Reactie: “Ik vind het een grijs gebied. Het hangt uiteraard van de polisvoorwaarden van de verzekeraar af.

Maar een auto met Nederlands kenteken, verzekerd bij een Spaanse maatschappij en (volgens uw reactie): ´De voorwaarde is dat we de auto goed onderhouden en altijd in staat zijn om aan te tonen dat we goed onderhoud hebben laten uitvoeren.´

Een beetje een vage omschrijving als je het mij vraagt. Als er echt een groot ongeluk gebeurt c.q. veel kosten moeten worden vergoed (letselschade uitgekeerd moet worden of zo), dan vraag ik me af of dat goed zal gaan.”

Vervolgens hebben we contact opgenomen met de RDW. Reactie persvoorlichter: Als de auto met Nederlands kenteken is geschorst, dan mag het voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Doet u dit toch, dan is dat illegaal. Ook in het buitenland.
Mevr. José Schoormans 14-08-2013
Beste allen,
Wij hebben een NL auto in Spanje en deze auto is meerdere maanden buiten Nederland, we rijden er bijvoorbeeld wel eens mee naar Frankrijk.
In NL is deze auto geschorst, zodat er geen wegenbelasting betaald hoeft te worden.
Wij hebben de auto verzekerd via een Spaanse verzekeringsmaatschappij.
De voorwaarde is dat we de auto goed onderhouden en altijd in staat zijn om aan te tonen dat we goed onderhoud hebben laten uitvoeren.
Hij hoeft dus niet terug naar NL voor een evt keuring.
Dit werkt prima, het kan dus wel.
Mevr. CM de Boer-Keet 08-01-2013
Ik heb een een vraag. Wij zijn resident in Spanje en willen een camper met nl kenteken kopen. Hoe gaat dit in zijn werking?
Dhr. H. Wolfs 05-04-2011
Hallo Mevr. Saskia,

Ik ben ivm mijn werk vaak in ES, kan/mag ik daar een auto op naam zetten, zonde dat ik resident ben of een NI nr heb?
BvD
Mevr. Saskia Gruijters 30-11-2010
Beste mevrouw Verbeek,

Het beste kunt u telefonisch contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij en deze vraag specifiek voorleggen.

Met vriendelijke groet,

Saskia Gruijters
Mevr. C. Verbeek 27-11-2010
Wij hebben een kampeerbus en zijn verzekerd bij de Europese camperverzekering. Ik heb niet gelezen dat je maar drie maanden in het buitenland mag rondrijden.
Mevr. Saskia Gruijters 09-11-2010
Beste heer Schepel en heer van Gent,

Dan kunt u inderdaad een tweede auto aanschaffen of u huurt in Nederland danwel Spanje een auto.

Er zijn gebieden in Spanje waar u een APK-keuring kunt doen voor uw Nederlandse auto echter de verzekeringsmaatschappijen gaan er niet akkoord mee wanneer u meer dan drie aaneengesloten maanden in het buitenland verblijft met uw auto.

Met vriendelijke groet,

Saskia Gruijters
Hypotienda España S.L.
Alberts | redacteur Mondi 08-11-2010
U stelt een terechte vraag. We hebben de auteur van dit artikel, Saskia Gruijters, gevraagd om hierop te reageren.

Vorige
12 Volgende


Bericht
Bent u al lid van Mondi of heeft u zich kosteloos geregistreerd: Ja     Nee
Typ deze code over in het hokje hieronder!
Code:
 
Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen: objectief, informatief en betrouwbaar.
Naam:
E-mail:

Publieke beoordeling

Hoe wordt uw makelaar / projectontwikkelaar beoordeeld? Geef ook uw mening!
naar de beoordeling lijst Stem nu