HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Duits-Nederlands belastingverdrag bevat verrassingen

Helaas heeft het nieuwe verdrag ter voorkoming van dubbele belasting tussen beide landen, dat waarschijnlijk op 1 januari 2014 in werking zal treden, voor een aantal van de in totaal ongeveer 150.000 in Duitsland wonende Nederlanders, nogal negatieve gevo

Duitsland is voor veel Nederlanders een attractief land om te wonen. Onder meer gepensioneerden weten de ruimere huizen en de lagere belastingtarieven in het buurland te waarderen. Helaas heeft het nieuwe verdrag ter voorkoming van dubbele belasting tussen beide landen, dat (na ratificatie door beide volksvertegenwoordigingen) waarschijnlijk op 1 januari 2014 in werking zal treden, voor een aantal van de in totaal ongeveer 150.000 in Duitsland wonende Nederlanders, nogal negatieve gevolgen.

Meer afdragen

 
Bron: STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater
In het herziende verdrag is namelijk bepaald dat pensioenen, uitkeringen en lijfrentes vanaf een hoogte van jaarlijks 15.000 euro voortaan worden belast door het land, dat deze betalingen uitvoert. Vooral degenen die voorheen in Nederland zeer goed hebben verdiend en door de lagere inkomstenbelasting in Duitsland actueel een ruim pensioen ter beschikking hebben, gaan door de nieuwe regelingen aanzienlijk meer aan de fiscus afdragen.

Neem als voorbeeld een voormalig bouwkundig ingenieur, die sinds zijn pensioen in Duitsland woont en aanspraak kan maken op een jaarlijks pensioen van 30.000 euro. Tot op heden draagt hij van deze uit Nederland ontvangen 30.000 euro, 274 euro inkomstenbelasting af aan de Duitse fiscus. Met ingang van 1 januari 2014 betaalt hij over dit bedrag welgeteld 1.010 euro belasting, die in zijn geheel aan de Nederlandse Belastingdienst dienen te worden afgedragen.

Nog duidelijker is de aanpassing meetbaar aan de hand van het pensioen van een voormalig manager van een Nederlands kredietinstituut, die na zijn pensioen in Duitsland is gaan wonen en jaarlijks 80.000 euro aan pensioenen (AOW + bedrijfspensioen) uit Nederland krijgt overgemaakt. Na aftrek van de Duitse inkomstenbelasting mag hij hiervan volgens de actuele regeling 78.169 euro houden, volgens de nieuwe regeling resteren hem naar Nederlands recht voortaan slechts 62.913 euro.

Voordeel voor lagere inkomens
In Duitsland wonende Nederlandse gepensioneerden met een jaarlijks pensioen van beneden de 15.000 euro profiteren daarentegen mogelijk van het verdrag ter voorkoming van dubbele belasting. Een gewezen stratenmaker bijvoorbeeld, die heden in Duitsland woont, krijgt zijn pensioen ter hoogte van 14.000 euro voortaan volledig uitbetaald. De 187 euro die tot nu toe aan de Nederlandse fiscus afgedragen dienen te worden, komen te vervallen.

Bron: STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater

~lidmaatschappen~


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 26-08-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten