Volg Mondi:
Home > emigreren > Emigreren: artikelen
Onze nieuwsbrief

Emigreren: artikelen


In je luie stoel dromen over een nieuw leven is voor veel mensen niet zo moeilijk. Op een koude zondagmiddag is het heerlijk mijmeren over mooie plekjes met weidse uitzichten en koele glazen rosé bij een ondergaande zon. Maar wanneer besluit je daadwerkelijk op te staan uit je stoel en het avontuur aan te gaan?
 

Fiscale gevolgen emigratie
Nederlanders met een tweede woning in Frankrijk overwegen soms naar dat land te emigreren als dat fiscaal voordeliger is. Zij hebben bijvoorbeeld gehoord dat zij daar over hun pensioeninkomsten minder belasting betalen. Mensen gaan er vaak vanuit dat hun emigratie een feit is als zij zich in Nederland laten ‘uitschrijven’, ook als verder alles bij het oude blijft. Is het echt zo gemakkelijk, of zijn er valkuilen? En met welke belastingen kan iemand na emigratie te maken krijgen?

Moeilijkheden met aanvraag EHIC
Het aanvragen van de zorgverzekering verloopt in het buitenland lang niet altijd vlekkeloos. Hoewel pensionado’s recht hebben op zorg in het buitenland ten laste van Nederland, blijkt een deel van deze mensen problemen te ondervinden met de registratie in het woonland. Één van die problemen is dat mensen geen Europese verzekeringskaart ontvangen, waarmee ze recht hebben op zorg in Nederland.

Kinderbijslag in het buitenland
Op grond van de Algemene kinderbijslagwet (AKW) is het mogelijk om een uitkering uitbetaald te krijgen in het buitenland. Deze mogelijkheid is echter beperkt, hetgeen te maken heeft met de Wet beperking export uitkeringen (Wet BEU).

Nederlands onderwijs over de grens
Gezinnen kunnen om verschillende redenen naar het buitenland gaan. Bijvoorbeeld: omdat ze het sabbatical verlof willen benutten voor een wereldreis, of omdat ze worden uitgezonden door hun werkgever, of omdat ze zich permanent elders willen vestigen. Afhankelijk van de plek waar men heen gaat, moet er veel georganiseerd worden.

Ondernemend leven

Frankrijk is een uitstekend land voor ondernemende Nederlanders. Heerlijke cultuur, lekker klimaat, ruimte en rust en dat op een redelijke rijafstand van Nederland. Ideaal toch? Ja, al is het wenselijk om enkele zaken goed in de gaten te houden.

Emigreren vanwege je gezondheid
Overwinteren in het warme zuiden om gezondheidsredenen is geen nieuw fenomeen. Al eeuwen trekken Duitsers, Engelsen en Nederlanders naar de Middellandse Zee om allerhande kwaaltjes te verzachten. Maar steeds vaker emigreren Noord-Europese ouderen definitief naar het Zuiden om gezondheidsreden. Hele zorgcomplexen worden uit de grond gestampt, van alle gemakken voorzien. Een golf emigrés grises komt eraan.

Zorg in een aangenaam klimaat
Nederland vergrijst. En snel. In 2030 zal ruim een kwart van de Nederlandse ouderen ouder dan vijfenzestig jaar zijn. En niet allemaal willen ze hun oude dag in Nederland doorbrengen. Doordat ouderen in Nederland meer te besteden hebben dan vroeger, wordt het aantrekkelijker om de oude dag door te brengen in zuidelijker oorden. Aannemers en zorgorganisaties spelen daarop in, door op aantrekkelijke locaties appartementencomplexen en villa’s uit de grond te stampen, waar ouderen niet alleen in alle comfort kunnen wonen, maar ook de benodigde zorg in de nabijheid hebben.

Samen dromen in Spaans emigratiecafé
Een goed glas wijn, lekkere tapas en flamencomuziek op de achtergrond bepalen de sfeer van het eerste emigratiecafé. Hier ontmoeten mensen met dezelfde droom elkaar. Allen dromen zij ervan te wonen onder de Spaanse zon.

Zijn we nu altijd op vakantie?
Wie nadenkt over emigreren en daarbij ook kinderen heeft, weet zich voor een extra uitdaging geplaatst. Wanneer de kinderen klein zijn, heb je alleen te maken met je eigen overwegingen. Wanneer de kinderen ouder zijn, krijg je ook te maken hun ideeën en emoties ten aanzien van deze stap. En dan blijkt soms dat ze daar heel anders in staan dan jij, als ouder.

Contact met het thuisfront

Sinds augustus 2007 is telefoneren in andere Europese landen flink goedkoper geworden. Mobiel bellen in het (Europese) buitenland kost nu maximaal 60 cent per minuut, gebeld worden maximaal 29 cent. De EU verwacht bovendien dat concurrentie de tarieven verder omlaag zal brengen. Tot die tijd loopt bellen in het buitenland flink in de papieren: een half uurtje telefoneren kan u op maximaal € 18 komen te staan. Maar u hoeft zich geen oor te laten aannaaien. Er zijn genoeg andere manieren om contact te houden met het thuisfront.

Nederlands vangnet in het buitenland
Werknemers grijpen vaak hun kans wanneer ze de mogelijkheid krijgen om tijdelijk in het buitenland te werken. Zo’n detachering is naast een buitenkans ook een enorme klus. Het is mogelijk om gewoon in Nederland verzekerd te blijven, zodat een heikel punt al weer van het lijstje geschrapt kan worden. Voor deze optie heb je een detacheringsverklaring nodig.

Van visa tot vestiging
Wat is er mooier dan een paar jaar in het buitenland bivakkeren? Vooral als je zonder risico’s uit wordt gezonden door je Nederlandse werkgever, met baangarantie en een hoop ervaring bij terugkeer. Wat mooier is, valt moeilijk te zeggen. Vast staat dat de ervaring voor een essentieel deel afhankelijk is van de voorbereiding. Wees wijs en alert en weet wat er op je af komt. Een paar jaar werken in het buitenland en daarna terugkeren naar een ‘rustiger bestaan’, vergt veel inspanning vooraf. Ons fictieve voorbeeld Erik Dante illustreert dit.

 
 

Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen: objectief, informatief en betrouwbaar.
Naam:
E-mail:

Publieke beoordeling

Hoe wordt uw makelaar / projectontwikkelaar beoordeeld? Geef ook uw mening!
naar de beoordeling lijst Stem nu