HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Geen pauzes en overuren doorberekenen

Om dit als gerechtvaardigd te onderbouwen verwijst hij naar zijn Algemene Voorwaarden, waarnaar overuren vanaf 17.00 uur, uiterlijk echter na negen uur arbeidsduur, in rekening gebracht mogen worden.

Een Duitse verhuisondernemer bracht zijn opdrachtgever de pauzes en overuren van zijn medewerkers in rekening. Volgens de rechter biedt het contract hiervoor geen draagvlak. Een contractclausule die het een verhuisondernemer toestaat pauzes en overuren vanaf 17.00 uur aan de klant door te berekenen, is nietig. Aldus een recentelijk vonnis van het Oberlandesgericht Saarbrücken.

 
Bron: STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater
De toedracht
Na de uitvoering van een verhuisopdracht krijgen de verhuizer en zijn opdrachtgever het aan de stok over het bedrag dat de ondernemer in rekening brengt. Bij de tijdsinvestering van het bedrijf berekent de ondernemer naast de gemaakte werkuren ook de rustpozen van zijn inpakkers en verhuizers.

Algemene Voorwaarden
Ten behoeve hiervan beroept hij zich op zijn offerte, waarin opgenomen staat: “pauzes gelden als werktijd”. Daarnaast berekent hij voor werk dat zijn mensen na 17.00 uur hebben verricht, ook nog eens overurentoeslag. Om dit als gerechtvaardigd te onderbouwen verwijst hij naar zijn Algemene Voorwaarden (Allgemeine Geschäftsbedingungen), waarnaar overuren vanaf 17.00 uur, uiterlijk echter na negen uur arbeidsduur, in rekening gebracht mogen worden.

Geen rechtswerking
Volgens het Oberlandesgericht Saarbrücken slaat de ondernemer met zijn interpretatie van de overeenkomst de plank mis. Het contract in kwestie biedt namelijk geen draagvlak voor een doorberekening van uren, waarop medewerkers van de verhuizer buiten een sigaretje roken of hun boterham eten. Ook de passage in de offerte, waarin pauzes als werktijd beschouwd worden, is volgens de rechters geen afdoende argument. Ongeacht de vraag of de genoemde Algemene Voorwaarden hier juridisch buiten werking zijn, is in het contract niet bij benadering geregeld, hoeveel rustpozen welke medewerkers van de verhuizer mogen maken. Afgezien van het feit dat ook niet duidelijk is of de opdrachtgever vóór afsluiting van het contract überhaupt kennis had van de Algemene Voorwaarden van de verhuizer. In ieder geval heeft de clausule geen rechtswerking.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-10-2016

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten