HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Opmerkelijke waardeontwikkelingen vastgoed

Het is een kwestie van tijd dat ook het consumentenvertrouwen in Nederland weer gaat groeien. De zeven magere jaren zijn bijna voorbij.

Belgen en Nederlanders die geïnteresseerd zijn in een tweede woning of beleggingsobject in het buitenland concentreren zich in de oriëntatiefase voornamelijk op Europa. Een bescheiden percentage richt zich ook op andere continenten, maar dan bij voorkeur op maximaal tien uur vliegen van het thuisland. De tijd dat we binnen Europa een positieve waardeontwikkeling van vastgoed hebben gerealiseerd van meer dan 20 procent op jaarbasis ligt jaren tot een decennium achter ons.

Spanje, Ierland, Bulgarije maar ook Turkije en Dubai waren jarenlang ‘booming’, mede vanwege onder andere het hoge speculatieve gehalte. Dit houdt in dat de kopers veronderstelden dat de waarde van de woning alleen maar in waarde kon stijgen.
‘The Sky was the limit’.
De geschiedenis blijft zich herhalen, maar de populairste locaties bevinden zich in andere regio's. Op dit moment is Brazilië nog steeds bijzonder in trek. “Vastgoedbeleggers dienen snel te profiteren van de Braziliaanse vastgoedmarkt voordat andere Zuid-Amerikaanse kopers handelen,” zegt een vooraanstaand vertegenwoordiger (Savills) van investeerders.
Knight Frank's Residential Research specialist Kate Everett-Allen zegt: "Huizenprijzen in alle delen van de wereld, met uitzondering van Europa, stegen in het jaar tot maart met het Midden-Oosten als best presterende regio met gemiddeld 10,6 procent." Ter vergelijking: wereldwijd stegen de prijzen van huizen met gemiddeld 6,6 procent. Hong Kong spant de kroon met een positieve waardeontwikkeling van 28 procent op jaarbasis. De prijzen in Beijing en Shanghai (China) stegen met 23,8 procent in het afgelopen jaar en Dubai klimt met 21,1 procent waardestijging weer uit het dal volgens de Knight Frank cijfers.

Rode cijfers
Griekenland zag de grootste jaarlijkse daling van de reguliere prijzen met 11,8 procent. Het werd gevolgd door Hongarije met een daling van 9 procent en Nederland met 8,3 procent in de min. De Nederlandse val omlaag werd veroorzaakt door de stijgende schuldenlast van de huishoudens en de groeiende werkloosheid. Ook prijzen in Ierland zijn opnieuw gedaald, maar de 3 procent daling was veel minder dan de vorige dubbele verliescijfers. De enige landen buiten Europa waarbij we valpartijen zagen waren Japan (-2,9 procent op jaarbasis) en Zuid-Korea (-2,2 procent).

Positieve impuls
Columbia boekte een stijging van 16,6 procent op jaarbasis. De gemiddelde huizenprijs in Brazilië en Taiwan steeg met 12,2 procent, Turkije realiseerde een stijging van 11,5 procent, Zuid-Afrika plus 11,3 procent. Indonesië realiseerde een stijging van 11,2 procent en de Verenigende staten van Amerika boekte een stijging van 10,2 procent - zijn beste jaarlijkse prestatie sinds 2006.

Geld moet rollen
De populariteit vanuit Nederland voor een tweede woning of beleggingsobject in het buitenland is nu in verhouding met de jaren voor 2008 aanzienlijk gedaald. Onze zuiderburen daarentegen zien in vastgoed een uitstekende mogelijkheid om te investeren. Andere cultuur?
Het is een kwestie van tijd dat ook het consumentenvertrouwen in Nederland weer gaat groeien. De zeven magere jaren zijn bijna voorbij.

Mondi
Een waarschuwing is overigens op zijn plaatst. Er zijn onvoorstelbaar veel visieloze projecten gebouwd, waarvan de consequentie is dat volledige gebouwen leeg staan en de verpaupering op de loer ligt. Wie is de ontwikkelaar? Wat heeft hij aantoonbaar gerealiseerd? Wat beoogt hij te realiseren en voor welke doelgroep? Wat zijn de bronnen voor de marktinformatie? Enkele vragen om u bewust te maken dat niet alles vanzelfsprkend is. Hoe mooi alle brochures en praatjes ook kunnen zijn.

Bron: Mondi, OPP (De Overseas Property Professional), Knight Frank Global House Price Index


~lidmaatschappen~



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 13-06-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten