HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Corruptie in Nederland? Essentiële beleggingsinformatie

Als we in de verleiding worden gebracht zijn we allemaal corrupt. Voorbeeld uit de praktijk volgens een publicatie van het Reformatorisch dagblad:

Nederland is één van de minst corrupte landen ter wereld volgens The Corruption Perceptions Index 2013. Ons landje staat op de achtste plaats. Een positie waar we met recht trots op mogen zijn. Of toch niet helemaal?

Terug in de tijd

Internationaal zaken doen zit in ons bloed. Tenminste, in de zeventiende eeuw speelde de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden geruime tijd een hoofdrol op het wereldtoneel via de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC). Feitelijk moeten we bekennen dat een relatief beperkt aantal mensen voor de enorme welvaart heeft gezorgd. Uiteindelijk mogen we daar allemaal van meeprofiteren als we niet tussen wal en schip zijn geraakt. En het aantal drenkelingen wordt alleen maar groter. De Nederlandse welvaartsstaat wordt al jaren flink hervormd. Maar die hervormingen gaan nooit ver genoeg. Voordat er überhaupt een beslissing wordt genomen, lopen we alweer achter de feiten aan.

Huidige stand van zaken
Nederland speelt op momenten nog steeds een rol in de wereldeconomie. Dit is echter op zeer beperkte schaal. We denken te veel en we doen te weinig. Nederlanders discussiëren wat af en we zijn bang om beslissingen te nemen, vanwege de angst dat dit persoonlijke consequenties zal hebben. Dit zie je terug in de politiek, het bedrijfsleven en de gehele maatschappij. We zien te veel beren op de weg. Schijn kan bedriegen. Nederland staat op de vierde plek in een lijst van 'gelukkige landen' van de Verenigde Naties.

Corruptie versus naïviteit
Het woord corruptie kent vele betekenissen. De meest duidelijke vorm is waarschijnlijk het aannemen van geld om dingen voor iemand te doen die verboden zijn. Als we in de verleiding worden gebracht zijn we allemaal corrupt. Voorbeeld uit de praktijk volgens een publicatie van het Reformatorisch dagblad:
U gaat als gezin op wintersportvakantie in Frankrijk. Enthousiast en vol adrenaline drukt u het gaspedaal net even te diep in. Guillaume van de gendarmerie zet u aan de kant. „Dat was 60 km/u boven de toegestane snelheid, monsigneur. Dat kost u hier 600 euro.” Als Hollander probeert u met alle macht Guillaume tot andere gedachten te brengen. Het lijkt te lukken. „Vandaag geef ik Hollanders korting. Als u direct 250 euro contant bij mij afrekent, dan schrijf ik niets op, praten we er verder niet meer over en wens ik u een prettige skireis.”
Wat doet u?
Het zal u niet verbazen dat zelfs de meest rechtgeaarde Nederlanders kiezen voor de voordeligste optie.

Bij reclame ontvangt u voornamelijk informatie over de positieve eigenschappen van een product of vorm van dienstverlening. Wordt u dan misleid of is dit een vorm van bedrog? Deze vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden. Het is maar net vanuit welk perspectief u de informatie verwerkt en u misschien wel essentiële zaken over het hoofd ziet. Mijn veronderstelling is dat hoe minder corrupt een land is, hoe naïever men zal handelen. En daarom zijn we makkelijke slachtoffers. Dat blijkt dagelijks uit de berichtgeving via de media. En wat doen we ertegen? Te weinig, vanwege mogelijk gezichtsverlies of imagoschade!

Vastgoed beleggingsproducten
Er wordt weer meer vastgoed ontwikkeld. We zien vooral in het buitenland meer initiatieven voor grotendeels kleinschalige projecten, waarbij met een vooruitstrevende blik prima rendementen zijn te halen. Maar wat schetst wederom onze verbazing: de essentiële beleggingsinformatie ontbreekt! Hoe kun je nu ergens in investeren zonder bekend te zijn met de mogelijke risico’s? Het grote voordeel van vastgoedinvesteringen is dat de meest relevante feitelijke informatie te achterhalen is. Met andere woorden: handel met voorkennis.

Download PDF: CPI2013_map-and-country-results_english_embargoed 

Deze column is eerder verschenen op het startportaal Beleggen.nl voor de actieve belegger die op de hoogte wil zijn van actuele financiële informatie.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 05-03-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten