HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Beleggen in Belgisch vastgoed

Anders dan een beleggingsfonds is een appartement of huisje aan zee vaak niet binnen drie tellen en online verkocht.

Spaargeld levert op dit moment, met de huidige lage rentes, nauwelijks nog iets op. In feite kan uw vermogen zelfs krimpen als de inflatie hoger is dan de ontvangen rente. U kunt immers met hetzelfde geld minder kopen. Wat dan? Naast het beleggen in fondsen, aandelen of obligaties kunt u natuurlijk ook kijken naar een investering in vastgoed. Waar moet u dan rekening mee houden?

 
Bron: Drs. J.A.C.J.M. (Jeannette) Scheepers-van Hal FFP van ikvertreknaarbelgie.nl 
U kunt beleggen in vastgoed voor de op termijn verwachte waardevermeerdering maar als u de woning zelf niet gaat gebruiken, kunt u ook opbrengsten in de vorm van huurinkomsten gaan generen. Op die manier kan vastgoed twee vormen van inkomen opleveren.

Bij aanschaf moet u, ongeacht uw nationaliteit, rekening houden met een aantal flinke ‘instapkosten’.
De registratierechten (Nederlandse equivalent van de overdrachtsbelasting) zijn behoorlijk hoog. In het Vlaams Gewest zijn ze 10 procent en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië zelfs 12,5 procent. De grondslag voor de registratierechten is, minimaal, de overeengekomen verkoopwaarde van het vastgoed. Enkel bij onroerende goederen met een laag kadastraal inkomen kan men onder bepaalde voorwaarden genieten van een verlaagd tarief (5 of 6 procent).
Voor nieuwbouw ligt de instapkost in principe nog hoger, u betaalt nu geen registratierechten maar 21 procent BTW. Niet alleen over de bouwkosten maar ook over de bouwgrond.
Dan kunnen de kosten nog eens worden verhoogd met de notariskosten en de kredietkosten (hypothecaire inschrijving of volmacht).

Daarom is het zo belangrijk met investeren in vastgoed een lange(re) horizon te hebben. De eerste waardestijging van 15-20 procent is nodig om de aanvangskosten goed te maken.

Wat betekent investeren in vastgoed fiscaal?

In Nederland maakt het fiscaal niet uit of uw vermogen bestaat uit spaargeld, effecten of onroerend goed. De grondslag voor de belastingheffing is ongeacht de investering 4 procent van uw vermogen. In België werkt dit heel anders.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 07-06-2016

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten